Vad är Agenda 2030?
Agenda 2030 är en utvecklingsagenda som bland annat innehåller de 17 globala målen. Denna agenda beslutades om av stats- och regeringschefer i FN:s generalförsamling år 2015, genom en resolution som kallas ”Att förändra vår värld – Agenda 2030 om hållbar utveckling” . Agendan sägs vara en ambitiös handlingsplan för ”people, planet and prosperity” – för människor, planeten och välstånd. I agendan pratar man därför om tre dimensioner av hållbarhet: social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet.
Fred, jämlikhet och jämställdhet är övergripande principer i Agenda 2030. Agendan är både ett uttryck för att binda ihop FN:s olika pelare – utveckling, fredsbevarande och fredsbyggande – och för en vilja hos medlemsstaterna att adressera grundorsakerna till konflikt.
Agenda 2030 har en möjlighet att överbrygga de olika pelarna i FN: s arbete för utveckling, fredsbevarande och fredsbyggande, och samla det internationella samfundet kring arbetet för hållbar fred. Det är också viktigt att agendan är universell och gäller alla länder i världen. Det är inte en agenda för fattiga länder att utvecklas, utan handlar om att alla länder behöver ställa om till en utveckling som är miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbar.