Stå upp för kvinnors rättigheter varje dag
Bli månadsgivare »
Ge en SMS-gåva

Kvinna till Kvinna i Tunisien

Tycker du som vi att fler av världens ledare ska vara kvinnor? Tunisiens civilsamhälle är ungt och svagt, och kvinnorörelsens arbete blir därför extra viktigt. Kvinna till Kvinna partnerorganisation håller ledarskapsutbildningar och i kurser för kvinnliga politiker. Tack vare det arbetet kan kvinnor ta större plats i den offentliga debatten och vara med och påverka beslut som är viktiga för landets demokratiseringsprocess!

Foto: Kvinna till Kvinna/Karolina Sturén
Foto: Kvinna till Kvinna/Karolina Sturén

De senaste åren har Tunisiens kvinnorörelse vunnit stora segrar! 2017 blev det straffbart att utsätta kvinnor för fysiskt, moraliskt, sexuellt och ekonomiskt våld. I samband med det ändrades också den tidigare mycket kontroversiella våldtäktslagen som innebar att våldtäktsmän kunde slippa bestraffning genom att gifta sig med sina offer. Att det ska vara straffbart att utsätta kvinnor för våld och att det inte ska gå att gifta sig ur en våldtäktsdom kan låta som självklarheter, men det är lagar som inte hade funnits utan kvinnorättskämpars kamp.

Fler kvinnor tar sig in i politiken

Kvinnorörelsen är en viktig röst i Tunisien, eftersom den är ett stöd till det bräckliga civilsamhället. I landet är korruption utbrett, och politisk instabilitet råder fortfarande efter den arabiska våren. Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Aswat Nissa arbetar mycket med att stödja kvinnor i politiken. De anordnar flera ledarskapsutbildningar för kvinnor, och har också haft en skola för kvinnliga politiker från olika partier.

Sihem Ben Ali är en av deltagarna i den politiska skolan för kvinnor, som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Aswat Nissa. Foto: Karolina Sturén.
Sihem Ben Ali är en av deltagarna i den politiska skolan för kvinnor, som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Aswat Nissa. Foto: Karolina Sturén.

Kvinnorörelsen är en viktig del i landets demokratiseringsprocess

Tunisien tar emot många människor på flykt, främst från konfliktdrabbade Libyen. Kvinnorörelsen är viktig för landets freds- och demokratiseringsprocess. Lokala kvinnoorganisationer arbetar med att bekämpa all form av könsdiskriminering. Alla ska få ta del av kvinnorörelsens framgångar, oavsett var i landet man bor. Kvinna till Kvinnas partnerorganisation arbetar för att minska klyftan mellan stad och land genom att aktivt arbeta för att involvera kvinnor från olika delar av landet.