Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Vi kvinnor har en viktig roll i politiken”

Möt kvinnorna som vill bekämpa könsdiskriminering i Tunisien. Några av dem deltar i vår samarbetsorganisation Aswat Nissas skola för kvinnor i politiken. Här berättar Nawrez Ellafi och Sihem Ben Ali om vad den politiska skolan betytt för dem och deras kamp för ett jämställt samhälle.

Sihem Ben Ali är en av deltagarna i Aswat Nissas politiska skola för kvinnor. Hon är 38 år, fysioterapeut och politiskt engagerad. Foto: Kvinna till Kvinna/Karolina Sturén
Sihem Ben Ali är en av deltagarna i Aswat Nissas politiska skola för kvinnor. Hon är 38 år, fysioterapeut och politiskt engagerad. Foto: Kvinna till Kvinna/Karolina Sturén

– Att delta i den politiska skolan har förändrat mitt liv. Innan var jag blyg och hade dåligt självförtroende. Nu tror jag på mig själv och säger vad jag tycker!” säger Nawrez Ellafi.

Nawrez Ellafi är 33 år och arbetar som lärare och coach i personlig utveckling, och är medlem i ett av Tunisiens politiska partier. Genom den politiska skolan har hon träffat andra kvinnor i politiken och de har utbytt erfarenheter och diskuterat utmaningar de står inför.

Nu är Nawrez bättre på att kommunicera och våga säga vad hon tycker.

– Det är viktigt för även om det på pappret är jämställt inom politiken, så är det i verkligheten bara männen som får utrymme att prata. Att träffa andra kvinnor som arbetar för samma sak som jag gör mig starkare.

Målet nu är att bli invald i kommunvalet. Men i framtiden drömmer hon att hjälpa andra kvinnor.

– Min dröm är att föreläsa och stärka kvinnor, säger Nawrez.

Sihem Ben Ali visar glatt upp alla böcker och anteckningar från en av utbildningsdagarna i Aswat Nissas politiska skola. Hon har sparat allt i en stor bok, från olika papper hon fått och intyg på kurser hon klarat.

– Jag har lärt mig om ledarskap och fått bättre självförtroende och har lättare för att kommunicera, allt tack vare Aswat Nissas politiska skola.

Sihem är aktiv i civilsamhället och tack vare Aswat Nissas stöd har hon valt att kandidera till kommunvalet.

– Jag känner att det är mitt ansvar. Efter Aswat Nissas utbildning är jag mer självsäker och det är fantastiskt att de investerar i att vi kvinnor ska få ta plats inom politiken. Vi har en viktig roll!

I framtiden vill Sihem bilda en organisation med kvinnor från alla de olika partierna.

– Det är viktigt att vi arbetar tillsammans så att vi kan påverka från olika håll.

Karolina Sturén

Foto: Kvinna till Kvinna/Karolina Sturén
Foto: Kvinna till Kvinna/Karolina Sturén
  • Kvinna till Kvinnas tunisiska samarbetsorganisation Aswat Nissa driver sedan 2014 en politisk skola för politiskt aktiva kvinnor, från alla partier.
  • Fokus ligger på att unga kvinnor ska ta plats i politiken. De får utbildning i ledarskap, sociala- och ekonomiska rättigheter liksom personlig utveckling.
  • Aswat Nissa vill bekämpa alla former av könsdiskriminering, få in fler kvinnor i den offentliga debatten, samt att fler kvinnor ska delta i politiken och i landets övergång till demokrati.

Din gåva är viktig!