Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Suad Ali vill bryta stereotypen av kvinnor på flykt

Under 2020 debuterade Suad Ali som författare med boken ”Dina händer var fulla av liv”. Nu pratar hon med oss om sitt författarskap och kvinnors villkor i krig och konflikt.

Suad Ali har tidigare arbetat på FN:s flyktingorgan UNHCR, sommarpratat i Sommar i P1 och listats på affärstidningen Forbes ”30 under 30”. Foto: Kajsa Göransson
Suad Ali har tidigare arbetat på FN:s flyktingorgan UNHCR, sommarpratat i Sommar i P1 och listats på affärstidningen Forbes ”30 under 30”. Foto: Kajsa Göransson

I botten är hon statsvetare och Suad Ali berättar att hon vill ta komplexa skeenden i omvärlden och tillgängliggöra dem i litteraturen. 2015 träffade hon många inspirerande kvinnor i Somalia och mobilanteckningarna fylldes snabbt med tankar. När hon kom hem bestämde hon sig för att det skulle bli en roman.

– Inspirationen till boken kom ur en frustration kring porträtteringen av kvinnor på flykt. Jag tyckte ofta att det var mycket fokus kring flykten och att man ser kvinnor i en väldigt utsatt miljö, men man vet sällan väldigt lite om dem, säger hon.

I ”Dina händer var fulla av liv” får vi följa huvudkaraktären Nora och hennes liv innan, under och efter flykten från Somalia till Sverige.

Suad berättar att hon ville skildra en person som gör en klassresa nedåt och som tvingas fly på grund av en konflikt för att ge en annan bild än den vi oftast möts av. Vad händer med en person när hon tvingas fly, vad händer när hon kommer till ett nytt land och varför reagerar hon som hon gör? Det är några av frågorna Suad ville gräva djupare i. Hon hoppas att hennes författarskap bidrar till att människor får nya infallsvinklar och blir berörda.

Kvinnors och flickors villkor i krig och konflikt

Suad har sedan tidig ålder haft ett driv för omvärlden och samhället. När hon började arbeta med mänskliga rättigheter och migrationsfrågor fick hon en ökad förståelse för kvinnors och flickors särskilda utsatthet i krig och konflikt.

– För flickor kan det bland annat handla om att de slutar gå i skolan för att det inte finns tillgång till vatten och sanitet. Det kan också handla om att man bor i ett flyktingläger och att närmsta toalett är ett par kilometer bort. På platser där solen går ner väldigt tidigt riskerar de att bli utsatta för övergrepp om de ska gå på toaletten när det är mörkt, berättar hon.

Suad pratar även om att våldet mot kvinnor i världen har intensifierats och ökat i spåren av pandemin.

– Den farligaste platsen för en kvinna är hemmet. Man blir väldigt upprörd när man tar in den informationen, så det är väldigt tufft många gånger för de här personerna, säger hon.

Livets lotteri

I sitt arbete har Suad träffat många kvinnor som befunnit sig i flyktingläger och reflekterat mycket över vilka de var innan de tvingats på flykt. Hon tänker särskilt mycket på alla personer som till exempel varit i samma ålder eller haft samma bakgrund som hon själv, men som befunnit sig i en flyktmiljö eller fötts och vuxit upp i ett flyktingläger.

– Man reflekterar över livets lotteri och hur saker och ting hade kunnat se annorlunda ut om livet inte tog den vändningen som det gjorde för en, säger hon.

Kvinna till Kvinnas arbete för kvinnor på flykt

Kvinna till Kvinna arbetar tillsammans med över 100 partnerorganisationer i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Läs mer om vårt arbete »

Lästips