Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Romska kvinnor särskilt utsatta i Serbien

Stödlinjetelefon, hembesök och informationstillfällen. Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Daje stöttar romska kvinnor och arbetar för att stoppa mäns våld mot kvinnor.

När Amela Bicic arbetade som journalist en väldigt varm sommar upptäckte hon att vattenbehållare som ställdes ut, inte ställdes ut i romska bostadsområden. Sedan dess har hon engagerat sig mot diskrimineringen av romer. Foto: Kvinna till Kvinna/Cecilia Rojas Angberg
När Amela Bicic arbetade som journalist en väldigt varm sommar upptäckte hon att vattenbehållare som ställdes ut, inte ställdes ut i romska bostadsområden. Sedan dess har hon engagerat sig mot diskrimineringen av romer. Foto: Kvinna till Kvinna/Cecilia Rojas Angberg

Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Daje stöttar romska flickor och kvinnor i Serbien. Amela Bicic, som tidigare arbetade för Daje, berättar att det finns skadliga stereotyper om romer.

– Det var en 13-årig flicka som rymde för att hon skulle giftas bort. Vi tog fallet till domstol eftersom det inte är lagligt att gifta sig i den åldern. Domaren svarade att det är okej för romer eftersom det är ”deras tradition”, berättar Amela.

Amela säger att bristen på kunskap grundar sig i fattigdom och rasism och spär på fördomarna om romer. För att höja kunskapen hos beslutsfattare och allmänhet så skapar Daje filmer om romska kvinnors erfarenheter av våld. De anordnar även workshops som en del i deras våldsförebyggande program. På sikt vill de att det ska leda till kraftfullare lagar som till exempel ger hårdare straff för barnäktenskap.

Mäns våld mot kvinnor

Det finns ett lågt förtroende för myndigheter bland romska kvinnor och en tradition av att kvinnan bor hos mannens familj. Dessutom har få kvinnor en egen inkomst. Daje arbetar mot mäns våld mot kvinnor och svårigheterna kring att anmäla sin förövare. De har en stödtelefonlinje och så kallade ”sos-agenter” som gör hembesök i romska bostadsområden.

– Det var en kvinna som bodde hos mannens familj. Tillsammans hade de en 6-månaders bebis. Han slog henne och till slut flydde hon med barnet, men familjen följde efter och tog bebisen, säger Amela.

Daje ringde polisen men de sa först att familjen hade rätt att ta bebisen, trots att det inte fanns något faderskapsbevis. Till slut hjälpte polisen mamman genom att ta med henne och bebisen, men de lämnade dem bara 500 meter från familjens hus under en bro. Daje hjälpte mamman och bebisen att komma till ett skyddat boende.

Viktig mötesplats

Daje stöttar organisationen Aurora som driver en möteslokal i ett romskt bostadsområde utanför Belgrad. Möteslokalen är en plats där flickor och kvinnor kan skratta, gråta och dela med sig av det som känns svårt. De har informationstillfällen om kvinnors rättigheter, rätten att själv välja partner och mäns våld mot kvinnor.

– Att komma hit var räddningen för mig. Här lyssnar de på mig utan att döma eller skratta åt mig. Det har varit en svår tid, men nu mår jag bättre tack vare den gemenskap vi har här, berättar Zorica som besökt möteslokalen.

Daje anordnar även bebiscafé i möteslokalen där mammor får information om hälsovård och hjälp att ansöka om förskola och skola till sina barn. Oftast är Serbiens skolsystem inkluderande, men många romska barn placeras ändå i skolor för barn med intellektuella funktionsvariationer utan anledning. Daje och Aurora kämpar för barnens rätt att få gå i vanlig skola.

 

Kvinna till Kvinna har stöttat lokala kvinnorättsorganisationer i Serbien sedan 1994. Läs mer om vårt och våra partnerorganisationers arbete för kvinnors rättigheter i Serbien här. 

Missa aldrig en nyhet

Håll dig uppdaterad och lär dig mer om arbetet för kvinnors rättigheter – signa upp på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter