Kvinnor utgör hälften av världens befolkning. Men i nästan alla länder är de underrepresenterade i samhällets maktpositioner:
För att vara med och förändra sina samhällen vänder sig många kvinnor i stället till det civila samhället – de gör sina röster hörda utanför de strukturer som ofta diskriminerar kvinnor. Sedan ett drygt decennium pågår dock en oroande utveckling där utrymmet för det civila samhället krymper och demokratin backar på många platser i världen. Detta drabbar kvinnorättsaktivister särskilt hårt då det ofta är den enda möjligheten för dem att påverka samhället.
Att se till att kvinnor kan delta i samhället på lika villkor som män, är först och främst en fråga om mänskliga rättigheter. Det handlar om yttrandefrihet och föreningsfrihet, om demokratiska värderingar.
Att kvinnor får ökat inflytande och makt i samhället leder också till:
Det var 2017 som Margaret gick med i en nyetablerad kvinnogrupp i samhället, organiserad av Kvinna till Kvinnas liberianska partnerorganisation LIWEN. Efter det tog det inte lång tid innan Margaret bestämde sig för att ta en aktiv roll i ett kvinnoforum.
– När jag deltog i deras workshop fick jag veta att vi som kvinnor har rättigheter, att vi ska ta del av politik och delta i samhällsledarskap, att det inte bara var för männen, säger hon.
Kvinna till Kvinnas partners arbetar med att utmana traditionella värderingar som håller kvinnor tillbaka. De utmanar maktstrukturer och arbetar för en jämställd fördelning av barnomsorg och hushållsarbete. Mindre oavlönat hushållsarbete ger mer tid att engagera sig i politik och samhällsdebatten.
När en kvinna har beslutat att gå in i politiken kan Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer erbjuda sin ledarskapsutbildning och kompetensutveckling. De uppmuntrar också kvinnor att vara aktiva i det civila samhället, som ett sätt att få erfarenheter som senare kan vara användbara i en politisk karriär.
Att främja könskvotering är också en del av vissa partners arbete. Kvoter kan vara ett effektivt sätt att nå lika representation, eftersom de kompenserar för den strukturella ojämlikhet som kvinnor står inför.
Tyvärr fortsätter kvinnor att möta hinder även efter att de har valts till beslutsfattande positioner. Många utsätts regelbundet för hot, förtal och övergrepp. Deras idéer respekteras ofta mindre än deras manliga motsvarigheter.
Våra partners strävar efter att ändra detta, för att säkerställa att deras deltagande inte bara är lika utan också meningsfullt.
Kvinnor och flickor drabbas på andra sätt än män, under och efter konflikter. Vi arbetar med att stärka kvinnors röster och inflytande i konfliktdrabbade områden.
Kvinnor världen över möter hot, våld och trakasserier – för att de är kvinnor. Trots det vågar kvinnorättsaktivister möta motståndet och kämpa för fred och kvinnors rättigheter.
Ta del av nyheter, intervjuer, event och fakta om kvinnors rättigheter – signa upp dig på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!