Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Nasrin Ebrahimi: ”Afghanska kvinnors liv har förstörts”

Nasrin Ebrahimi tillsammans med Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel
Nasrin Ebrahimi tillsammans med Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel

Den 27 augusti 2021 deltog Kvinna till Kvinna i en stödmanifestation för Afghanistans kvinnor och barn efter talibanernas maktövertagande. Vår generalsekreterare, Petra Tötterman Andorff, talade tillsammans med Nasrin Ebrahimi som är tidigare deltagare i Gemaket – Kvinna till Kvinnas program för nyanlända tjejer och unga kvinnor i Sverige. Det här är Nasrins ord formulerade tillsammans med kvinnorättsaktivisten Juma Lomani:

Sorgen är enorm, oron är enorm, hopplösheten är enorm. Gårdagens attack har skördat oskyldiga liv, jag sörjer med er, jag sörjer med mitt Afghanistan. Jag sörjer med mina systrar som får erfara allt elände som sker nu. I den nya situationen i Afghanistan är det kvinnorna som drabbas hårdast, kvinnorna kommer betala ett högt pris, den nya situationen med Talibanerna innebär att för de afghanska kvinnorna är skräcken ständigt närvarande, de hotfulla blickarna, de riktade vapnen och den förnedrade synen på kvinnan har ännu en gång tagit över Afghanistan. 

Afghanska kvinnors liv har förstörts, deras drömmar har krossats, deras frihet har tagits ifrån dem, deras grundläggande mänskliga rättigheter har förlorats, mörkret har ännu en gång spridit sig över Afghanistan. 

Mina systrar har omyndigförklarats, mina mödrar har tvingats bakom väggar i hemmet, barn har förts bort för tvångsgifte med Talibaner, kvinnornas röst har strypts, deras existens på gator och torg har förnekats, deras kroppar har sexualiserats, ett kvinnofientligt hat har ännu en gång tagit över Afghanistan. 

Trots den absurda situationen vill jag ändå påminna om att vi afghanska kvinnor har varit med om det förr, ni har inte lyckats omintetgöra oss förr, ni kommer inte heller kunna omintetgöra oss nu, ni har inte kunnat besegra oss förr, ni kommer inte kunna besegra oss nu, ni ska komma ihåg, att det är tack vore oss kvinnor ni ens existerar, det är tack vare oss ni föds, det är tack vare oss ni får ett liv, men jag förstår, jag förstår att det är långt bortom eran förmåga att förstå det, det är bortom eran förmåga att inse det, det är bortom eran förmåga att acceptera det. Men kom ihåg att vi reser oss, kom ihåg att vi är oslagbara, kom ihåg att vi är många, det är vi kvinnor som är moderlivet, det hat, det mörker och det kvinnofientliga ideologin ni har skapat är tillfällig. Erat fall är oundviklig, det finns en morgondag, ljuset kommer skina igen över mitt land, ni kommer inte kunna söka skydd i nattens mörker för evigt, vi kommer krossa era drömmar om ett kvinnofientlig Emirat, vi kommer ta oss ut på gator och torg, vi kommer höja våra röster och vi kommer få er att skämmas framför hela världen. Kom ihåg att vi är Afghanska kvinnor. 

I denna kamp mina herrar och damer, ni som är här idag, vi behöver er, vi behöver ännu fler, vi kan inte och får inte lämna våra systrar i Afghanistan ensamma, vi måste sprida kampen, vi måste fortsätta med kampen om jämställdhet, det är det som är ljuset som kan överträffa det mörkret som fallit över Afghanistan, de demokratiska principerna, de mänskliga rättigheterna, de liberala värderingarna som är ljuset, och detta ljus kan spridas av mig och dig. Våra systrar behöver oss, vi blir deras röster, vi blir deras ambassadörer, vi blir den förlängda armen. Våra systrar är inte ensamma, vi är med dem! Tillsammans är vi starka, tillsammans är vi oslagbara, tillsammans krossar vi alla kvinnofientliga värderingar runt om i världen!

 

– Nasrin Ebrahimi, augusti 2021