Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Najwa Alimi får Per Anger-priset 2019

"Journalistiken kan fungera som en plattform för att slåss för kvinnors rättigheter", säger Najwa Alimi. Med livet som insats utmanar hon Afghanistans traditionella syn på kvinnor och män.

Najwa Alimi, Per Anger-pristagare 2019, arbetar som journalist i Afghanistan. Foto: Zan TV.
Najwa Alimi, Per Anger-pristagare 2019, arbetar som journalist i Afghanistan. Foto: Zan TV.

Najwa Alimi, journalist på den afghanska tv-kanalen Zan TV, rapporterar om afghanska kvinnor och deras situation. För henne fanns det två starka skäl till att bli journalist.

– Jag vill visa att kvinnor kan jobba i en bransch som anses vara tabu för dem. Jag förstod också att journalistiken var den snabbaste vägen om jag ville nå ut till kvinnor runt om i Afghanistan, och att den kan fungera som en plattform för att slåss för kvinnors rättigheter, säger Najwa.

Utsatt position som kvinna och journalist

Afghanistan är ett av världens farligaste länder för journalister, men också för kvinnor generellt. Situationen för kvinnor förbättras, men utvecklingen går sakta och många kvinnor utsätts för både våld och diskriminering. Allt fler kvinnor arbetar utanför hemmet, men trakasserier och brist på utbildning är fortfarande stora hinder för många kvinnor.

På grund av sitt jobb och engagemang har Najwa blivit beskjuten och fått hot skickade till sig. Trots detta säger hon att det inte finns någonting som skulle få henne att vilja sluta göra det hon gör. Hon är mest rädd att hennes pappa ska tvinga henne att sluta arbeta på grund av säkerhetsskäl, med anledning av hennes utsatta position som kvinnlig journalist.

Betydelsen av Per Anger-priset

Eftersom Najwas rapportering fokuserar på kvinnor och deras situation är hon övertygad att hennes jobb bidrar till att kvinnor i Afghanistan kan fatta bättre beslut om sin framtid, och att rapporteringen även når fram till, och påverkar, beslutsfattare.

– Att få Per Anger-priset gör mig ännu mer övertygad om att jag är på rätt spår, att jag ska fortsätta göra det jag gör och satsa ännu mer på mitt jobb. Det bevisar också att en afghansk flicka från landsbygden faktiskt kan bli journalist och vinna prestigefyllda priser, i motsats till vad många av mina kritiker har sagt, säger Najwa.

Hon fortsätter:

– Jag hoppas och tror att Per Anger-priset också kan tjäna som inspiration för andra flickor och kvinnor i Afghanistan. Att de ser att de kan uppnå saker de vill göra i livet, om de arbetar hårt för det.

Per Anger-priset delas ut varje år till någon som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser. Priset instiftades av regeringen och delas ut av Forum för levande historia.

Tidigare års pristagare:

2018: Teodora del Carmen Vásquez

2017: Gégé Katana Bukuru