Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Per Anger-priset 2018 går till ännu en kvinnorätts­försvarare!

Teodora del Carmen Vásquez, El Salvador dömdes till 30 års fängelse för mord efter att hon fött ett dött barn och anklagats för abort. I februari 2018 släpptes hon, efter tio år i fängelse. Inifrån fängelset och efter frigivningen har hon, trots den fara det innebär, kämpat för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador.

Teodora del Carmen Vásquez får Per Anger-priset för sin kamp för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador. Foto: Amnesty International
Teodora del Carmen Vásquez får Per Anger-priset för sin kamp för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador. Foto: Amnesty International

El Salvador har undantagslöst förbjudit abort. Inte ens när graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller om kvinnans liv eller hälsa är i fara är det tillåtet att göra abort. Abortförbudet leder till att kvinnor som får missfall eller komplikationer i samband med graviditet misstänkliggörs. De anklagas ofta för försök till abort och döms för mord.

–   Att få de fängslade kvinnorna frigivna är det som driver mig. Vetskapen om att de är oskyldiga gör att jag inte kan lämna dem. Per Anger-priset är inte främst ett pris till mig, det är en symbol för en fortsatt kamp för mänskliga rättigheter för kvinnor, säger Teodora del Carmen Vásquez som började sitt engagemang för en ändrad abortlagstiftning under tiden i fängelset.

–  Efter det jag upplevt har jag vigt mitt liv åt att arbeta för andra kvinnor. Vi måste hjälpa varandra så att andra kvinnor och flickor inte lider på samma sätt som vi som suttit fängslade har gjort.

Gégé Katana Bukuru fick 2017 års pris

2017 gick Per Anger-priset till en annan kvinnorättsförsvarare, Gégé Katana Bukuru från en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Demokratiska Republiken Kongo.

Gégé Katana Bukuru har arbetat för fred och en bättre situation för kvinnor i området Uvira i över trettio år. Trots att hon har hotats med fängelse, tvingats i exil och lever under ständigt dödshot, fortsätter hon kampen.

Läs mer om Gégé Katana Bukuru »

Din gåva är viktig!