Den kongolesiska kvinnorättsförsvararen Gégé Katana Bukuru i Kongo spelar en central roll i kampen för kvinnors inflytande i samhället. Hon har också mött ett stort motstånd. Hoten är otaliga och hon har både arresterats och tvingats till exil. Nu tilldelas hon Per Anger-priset, regeringens pris för mänskliga rättigheter.
I över trettio år har Gégé Katana Bukuru oavbrutet arbetat för att minska det sexuella våldet mot kvinnor och försöka mäkla fred mellan olika väpnade grupper i den våldshärjade östra delen av DR Kongo. Trots att hon har hotats med fängelse, tvingats i exil och lever under ständigt dödshot, fortsätter hon kampen.
– Jag kommer aldrig att ge upp. I mitt hjärta finns det ingen plats för rädsla. Per Anger-priset kommer att få stor betydelse för mitt arbete för kvinnors rättigheter i DR Kongo. Utmärkelsen bidrar till att öka synligheten för kvinnors kamp under väpnade konflikter, och kan ge mig ökat skydd mot olika former av hot, säger Gégé Katana Bukuru.
Gégé Katana Bukuru leder Kvinna till Kvinnas partnerorganisation SOFAD, som jobbar för att fler kvinnor ska delta i beslut i byar och städer – en kontroversiell fråga i ett samhälle där en kvinna inte anses ha rätt att höja rösten mot en man. Där kvinnor inte får ärva sina fäder och där våldet mot kvinnor är ett mycket stort problem, inte minst i hemmen.
Kvinna till Kvinna stödjer kvinnorättsförsvarare som Gégé. Var med och stötta dem du också! Swisha din gåva till 90 18 003.
Filmen "Storasyster" skildrar de höga krav som ofta läggs på storasystrar, särskilt i familjer med migrationsbakgrund. Regissören och manusförfattaren Fayoo Kassim, som deltar i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning, vill ändra bilden av storasystrar.
27 november 2024
Abort är ett starkt omdebatterat ämne som delar opinionen världen över. Diskussionerna handlar ofta om kvinnors rättigheter, fostrets rätt till liv och de etiska aspekterna av abort. Här är några av de vanligaste argumenten för och emot abort.
22 november 2024
Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning för unga kvinnor med migrationsbakgrund har varit på besök i Serbien. I november åkte deltagarna på en resa till Belgrad för att träffa lokala kvinnorättsorganisationer och svenska ambassaden på plats för att lära sig mer om landet och fördjupa sig i frågor om ledarskap, migration och jämställdhet.
20 november 2024