Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Moldaviens kvinnor mobiliserar för att hjälpa flyktingar från Ukraina

Stor gästfrihet och otroligt volontärarbete. Moldavien har, tack vare mobilisering från folket, kunnat ta emot hundratusentals flyktingar från Ukraina. Men att arbeta i frontlinjen kostar på, berättar kvinnorättsförsvararen Veronica Teleuca.

Unga volontärer från Dacia Center hjälper till att lasta ur humanitära hjälppaket till kvinnor och barn som flytt från Ukraina. Foto: Medlem i National Coalition ”Life without Violence”
Unga volontärer från Dacia Center hjälper till att lasta ur humanitära hjälppaket till kvinnor och barn som flytt från Ukraina. Foto: Medlem i National Coalition ”Life without Violence”

Det har gått över en månad sedan den fullskaliga invasionen i Ukraina bröt ut och grannlandet Moldavien har tagit emot ungefär 300 000 människor på flykt. Landet och folket har hyllats för sin gästfrihet.

– Jag är inte förvånad, för jag vet att folk här är väldigt vänliga och empatiska. Men engagemanget var otroligt och jag tycker att alla utanför Moldavien behöver veta att allt gjordes på volontärbasis och tack vare donationer, säger Veronica Teleuca, nationell samordnare för organisationen National Coalition ”Life without Violence”.

Stora humanitära behov

Gräsrotsorganisationer och aktivister var väldigt snabba med att ställa om för att möta de enorma behoven.

– Det var uppenbart från första början att det som behövdes var humanitär hjälp: transporter, boende, mat, möjlighet att tvätta sig och mediciner, säger Veronica.

Hon berättar att det var svårt att hänga med i de snabba förändringarna.

– De första veckorna var det väldigt, väldigt svårt att andas och känna att allt skulle bli bra och att vi skulle klara oss.

Kvinnor i frontlinjen

National Coalition ”Life without Violence” är en paraplyorganisation som samlar 22 medlemmar – alla med uppdraget att minska våld mot kvinnor och stödja våldsutsatta personer. Sedan invasionen började har de arbetat heltid med att stödja sina medlemmar i deras insatser för att ta emot människor på flykt från Ukraina.

– Som kvinna som arbetar i frontlinjen känner du hur det påverkar dig. Ditt välbefinnande, din möjlighet att arbeta. Och det är mycket att göra. Om en organisation tidigare arbetade med en kategori människor, till exempel kvinnor utsatta för våld i hemmet, har nu arbetsbelastningen fördubblats eller till och med tredubblats, eftersom de måste göra sitt dagliga arbete men också det nya arbetet med flyktingar, säger Veronica.

Veronica förklarar att organisationer behöver brådskande, flexibel finansiering för att fortsätta arbetet i frontlinjen.

– När kvinnorättsorganisationer säger ”det här är vad som behövs nu’” måste vi vara väldigt flexibla och utgå ifrån det, säger hon.

Akut kontantkassa

Ett sådant behov, som The National Coalition ”Life without Violence” har identifierat, är direkt stöd av kontanter till både flyktingar och värdfamiljer.

– Det har varit en stor börda för alla system i Moldavien och människorna här, eftersom Moldavien är ett fattigt land. Levnadskostnaderna hade redan ökat under de senaste två åren på grund av politiska turbulens och energikris, säger Veronica.

 

Veronica Teleuca har tidigare deltagit i Kvinna till Kvinnas internationella utbildningsprogram om genusbaserat våld. Programmets mål är att öka organisationers och myndigheters kapacitet att förebygga och bemöta våld mot kvinnor.

Läs mer