Stor gästfrihet och otroligt volontärarbete. Moldavien har, tack vare mobilisering från folket, kunnat ta emot hundratusentals flyktingar från Ukraina. Men att arbeta i frontlinjen kostar på, berättar kvinnorättsförsvararen Veronica Teleuca.
Det har gått över en månad sedan den fullskaliga invasionen i Ukraina bröt ut och grannlandet Moldavien har tagit emot ungefär 300 000 människor på flykt. Landet och folket har hyllats för sin gästfrihet.
– Jag är inte förvånad, för jag vet att folk här är väldigt vänliga och empatiska. Men engagemanget var otroligt och jag tycker att alla utanför Moldavien behöver veta att allt gjordes på volontärbasis och tack vare donationer, säger Veronica Teleuca, nationell samordnare för organisationen National Coalition ”Life without Violence”.
Gräsrotsorganisationer och aktivister var väldigt snabba med att ställa om för att möta de enorma behoven.
– Det var uppenbart från första början att det som behövdes var humanitär hjälp: transporter, boende, mat, möjlighet att tvätta sig och mediciner, säger Veronica.
Hon berättar att det var svårt att hänga med i de snabba förändringarna.
– De första veckorna var det väldigt, väldigt svårt att andas och känna att allt skulle bli bra och att vi skulle klara oss.
National Coalition ”Life without Violence” är en paraplyorganisation som samlar 22 medlemmar – alla med uppdraget att minska våld mot kvinnor och stödja våldsutsatta personer. Sedan invasionen började har de arbetat heltid med att stödja sina medlemmar i deras insatser för att ta emot människor på flykt från Ukraina.
– Som kvinna som arbetar i frontlinjen känner du hur det påverkar dig. Ditt välbefinnande, din möjlighet att arbeta. Och det är mycket att göra. Om en organisation tidigare arbetade med en kategori människor, till exempel kvinnor utsatta för våld i hemmet, har nu arbetsbelastningen fördubblats eller till och med tredubblats, eftersom de måste göra sitt dagliga arbete men också det nya arbetet med flyktingar, säger Veronica.
Veronica förklarar att organisationer behöver brådskande, flexibel finansiering för att fortsätta arbetet i frontlinjen.
– När kvinnorättsorganisationer säger ”det här är vad som behövs nu’” måste vi vara väldigt flexibla och utgå ifrån det, säger hon.
Ett sådant behov, som The National Coalition ”Life without Violence” har identifierat, är direkt stöd av kontanter till både flyktingar och värdfamiljer.
– Det har varit en stor börda för alla system i Moldavien och människorna här, eftersom Moldavien är ett fattigt land. Levnadskostnaderna hade redan ökat under de senaste två åren på grund av politiska turbulens och energikris, säger Veronica.
Veronica Teleuca har tidigare deltagit i Kvinna till Kvinnas internationella utbildningsprogram om genusbaserat våld. Programmets mål är att öka organisationers och myndigheters kapacitet att förebygga och bemöta våld mot kvinnor.
Våldet på Västbanken har gjort det allt svårare för Women’s Studies Center att bedriva sin verksamhet. Organisationen har tvingats ställa om delar av sitt arbete för att kunna erbjuda nödhjälp till kvinnor och familjer som förlorat sina hem.
4 november 2024
Sedan 2015 har D.O.M.48.24 stöttat internflyktingar i Ukraina, och senare övergått till att fokusera på att förebygga könsbaserat våld. I dag driver de ett kriscenter och bekämpar samtidigt stigmat och utmaningarna kring sexuellt våld och våld i hemmet.
1 oktober 2024
Från bombningar i Bagdad till flyktingläger i Kroatien – Lejla Somun bär med sig många erfarenheter från konfliktdrabbade länder.
3 september 2024