Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Livet för kvinnliga gruvarbetare i DR Kongo: ”I gruvorna gäller ’starkast överlever’”

Trakasserier, våld, våldtäkt och att tvingas till prostitution för att få arbeta. Det är bara några av de konstanta hot som kvinnliga gruvarbetare utsätts för i Demokratiska republiken Kongo. Kvinna till Kvinna träffar Esther och Philomene som berättar om de svåra förhållanden som livet som gruvarbetare innebär.

Esther och Philomene arbetar i gruvundustrin i DR Kongo och stöttas av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation SOFEDI. Fotograf: Ley Uwera.
Esther och Philomene arbetar i gruvundustrin i DR Kongo och stöttas av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation SOFEDI. Fotograf: Ley Uwera.

I Demokratiska republiken Kongo (DR Kongo) finns en av de största fyndigheterna av flera av världens mest eftertraktade mineraler. De så kallade 3T-mineralerna* definieras som konfliktmineraler av EU eftersom utvinningen sker i konfliktdrabbade länder, och DR Kongo är inget undantag. För många i landet är det enda sättet för att tjäna pengar att arbeta i de livsfarliga gruvorna som kontrolleras av olika väpnade grupper.

Arbetet i gruvorna är extremt farligt – särskilt för kvinnor. Utöver de fysiska farorna med utvinningen av mineralerna riskerar de också att utsättas för trakasserier, hot, våld, våldtäkt eller att tvingas ha sex med männen som kommer för att köpa mineralerna. Vi träffar Esther och Philomene som båda arbetar i gruvan i Lutunkulu. De vittnar om de fruktansvärda förhållandena som kvinnliga gruvarbetare lever under.

– I gruvorna gäller ”starkast överlever”. Pengar är det som står över allt annat. Unga män kommer till gruvan för att köpa våra mineraler och eftersom de har pengar kan de utnyttja oss och kalla oss vad de vill. De skrattar åt oss och säger att de vill ”smaka på de gamla häxorna” och syftar på att de vill ha sex med oss. Men vi kan inte säga ifrån för då vägrar de att köpa våra mineraler, berättar Esther.

Tvingas till sex för att få sälja mineraler

Esther berättar hur många kvinnor i gruvan tvingas till prostitution och sexarbete. Männen som köper mineraler av gruvarbetarna utnyttjar sin ställning och ekonomiska makt för att tvinga kvinnorna till sex.

– Ett exempel är män som köper den sand som används för att tvätta fram mineralerna, den erbjuder de sedan kvinnorna att få ”gratis” om hon ställer upp på att ha sex med honom, säger Esther.

Även Philomene berättar om hur männen utnyttjar de kvinnliga gruvarbetarna. För varje parti mineraler får kvinnorna ungefär 2000 kongolesiska francs (vilket motsvarar ungefär sju svenska kronor) – men de får inte alltid betalt för sitt arbete.

– Det är inte lätt att faktiskt få betalt. Männen som arbetar vet att vi behöver pengarna och frågar ofta om sexuella tjänster innan de erbjuder betalningen. Men bara för att vi går med på att ha sex med dem betyder inte det att vi kommer få pengarna. Man ångrar ofta att man ger bort sin kropp på det sättet – men det finns samtidigt inget annat val, säger Philomene.

Nyligen träffade Philomene en kvinna som berättade att hon var självmordsbenägen efter att ha blivit utnyttjad av en man som lovat henne en stor mängd mineraler i utbyte mot sex – men som ljugit för henne och aldrig gett henne mineralerna. För Philomene var det bara ytterligare ett exempel på varför saker måste förändras.

– Det måste ske en förändring! Jag vill inte behöva bli tvingad till sex för att få 1000 eller 2000 francs. Det handlar inte om att jag inte vill arbeta, men det är förnedrande att de tvingar oss till sexuella tjänster, säger hon.

Står upp för kvinnors egenmakt

En organisation som arbetar för att förändra kvinnors situation i gruvorna är Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Solidarité des Femmes pour le Développement Intégral (SOFEDI). De har funnits sedan 2005 och länge arbetat för kvinnliga gruvarbetares rättigheter och egenmakt i DR Kongos gruvor. Vi träffar Seraphin Mushagalusa som arbetar som programansvarig hos SOFEDI.

Esther och Philomene samtalar med Seraphin Mushagalusa som arbetar på SOFEDI. Fotograf: Ley Uwera.
Esther och Philomene samtalar med Seraphin Mushagalusa som arbetar på SOFEDI. Fotograf: Ley Uwera.

– Jag arbetar med att öka medvetenheten om kvinnors rättigheter och anordnar självförsvarskurser för att hjälpa kvinnor få kontroll över sina liv. Gruvan är en hård miljö att arbeta i – du måste vara stark både fysiskt och psykiskt för att överleva, säger han.

Efter tio år i gruvindustrin har Seraphin länge bevittnat hur kvinnorna utnyttjas och skadas trots att de utgör en majoritet av de som arbetar inom sektorn.

– Kvinnor är den stora arbetskraften inom gruvsektorn. Det är ett område som jag brinner för, och jag gillar att bidra med mina insikter till arbetet. Jag har sett hur kvinnorna som arbetar gör allt de kan för att få mat på bordet och stötta sina familjer jämfört med männen i samma bransch. Det är det som gjort att jag valt att stå med kvinnor i deras kamp för jämställdhet, säger Seraphin.

På plats i Lutunkulu

SOFEDI finns på plats även i Lutunkulu där Esther och Philomene arbetar, och håller utbildningar för att öka kunskapen om sexuellt och könsbaserat våld samt kvinnors ekonomiska och reproduktiva rättigheter.

– De lär oss om våra rättigheter för att bli mer medvetna. Nu kan vi stå upp för oss själva, det har varit en stor hjälp, säger Philomene.

För att öka kvinnors möjlighet till egenmakt hjälper SOFEDI även till att starta upp kvinnokooperativ där kvinnorna själva ska kunna ge egna mindre bidrag och sedan få möjlighet att ta mikrolån från – för att på ett säkrare sätt kunna driva sitt arbete och inte sättas i beroendeställning till någon annan. Både Esther och Philomene är medlemmar i kooperativet i Lutunkulu och numera är Philomene är även ordförande.

– Genom SOFEDI har vi lärt oss hur vi själva kan spara våra vinster och hur vi ska organisera oss. Numera är vi många i kooperativet som jag är med och bidrar till, vilket gör att jag också själv kan låna därifrån. Det gör att jag kan köpa mer mineraler och sälja vidare, ge tillbaka det jag lånat och samtidigt ha pengar över för både mat och mina barns skolavgifter, säger Esther.

Framtiden för kvinnliga gruvarbetare i DR Kongo

Trots arbetet som SOFEDI gör för kvinnliga gruvarbetare är gruvorna fortfarande en oerhört farlig plats för kvinnor att arbeta på och det krävs mycket mer för att stoppa det sexuella våldet och de kränkningar som sker. Både Philomene och Esther drömmer om att kunna ge sig själva och sina barn en bättre framtid.

– Jag hoppas att mina barn gör bra ifrån sig i skolan så att de en dag kan rädda mig från detta elände, och att jag också kan få leva under bra förhållanden, säger Esther.

Kvinna till Kvinna har jobbat för kvinnors rättigheter tillsammans med våra partnerorganisationer i DR Kongo sedan 2009.

Definitioner för 3T-mineraler

3T-mineralerna är mycket viktiga för elektronikindustrin och används i de flesta uppladdningsbara batterier – som i din mobiltelefon, bil eller dator.

Tenn: utvinns främst ur mineralet kasiterit som innehåller 78,6 procent tenn (Sn) och som länge varit den viktigaste källan till metallen. Det används fortfarande mycket inom tillverkning av tennplåt, burkar, behållare, lödmetaller samt olika polermedel och legeringar.

Wolframit: värdefullt eftersom det är den främsta källan till wolfram, en stark och tät metall med hög smältpunkt. Wolfram används bland annat i elektriska glödtrådar, pansarbrytande ammunition och i verktyg av hård volframkarbid.

Coltan: viktigt på grund av dess förmåga att lagra och släppa ifrån sig elektrisk energi, vilket gör det oumbärligt i mobiltelefoner, bärbara datorer och annan elektronik. Med utvecklingen av 5G-teknologi förväntas efterfrågan på kongolesisk coltan öka, då DRC förmodligen står för 70 procent av världens coltan-produktion.

Fler artiklar