Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Landsbygdens kvinnor bryter ny mark

Kvinnorna i Nalbandyan träffas i ett garage. Det fungerar inte bara som mötesplats – utan är också en plattform där de lär sig om sina rättigheter, utvecklar strategier för att påverka lokalsamhället och får tillgång till gratis gynekologisk vård.

Kvinnoklubben i armeniska byn Nalbandyan utanför garaget där de håller sina möten och utvecklar strategier för att åstadkomma förändring för byns kvinnor. Foto: Pi Frisk
Kvinnoklubben i armeniska byn Nalbandyan utanför garaget där de håller sina möten och utvecklar strategier för att åstadkomma förändring för byns kvinnor. Foto: Pi Frisk

Nära Armeniens gräns mot Turkiet, i den lilla byn Nalbandyan, finns ett ombonat garage som tillhör Anahit Markosyan. Runt bordet i garaget, där vattenmelon och frukter från byn står framdukade, sitter Anahit tillsammans med ett tjugotal andra kvinnor. De är alla en del av Nalbandyans Women´s Club, som genom åren lyckats åstadkomma stora förändringar för kvinnorna i Nalbandyan.

– När jag kom hit möttes jag med värme och en öppen famn. Många hör talas om klubben via sina vänner och kvinnor kommer hit både från grannbyar och andra regioner.

– Själv är jag gladast för de hälsoseminarier vi får gå på, säger Nonna Ivanian, tvåbarnsmamma och lingvist till yrket.

Möjlighet att påverka

Kvinna till Kvinna stödjer Nalbandyans Women’s Club genom vår samarbetsorganisation Democracy Today. Organisationen arbetar för att stärka kvinnors ställning i samhället och familjen. De vill förändra könsstereotyper och uppmuntrar kvinnor i Armenien att engagera sig politiskt, bland annat genom att starta och driva kvinnocenter på landsbygden.

– Genom kvinnoklubben får kvinnor en plats att träffas och en möjlighet att påverka, säger Hasmik Edilian som ansvarar för samarbetet med Nalbandyan Women´s Club. Och det behövs i ett samhälle där de kvinnor som försöker göra skillnad kan möta många hinder på både privat och samhällelig nivå.

Mikrolån skapar möjligheter 

Efter Sovjetunionens fall och övergången till marknadsekonomi har fattigdom och arbetslöshet gjort att många, främst män, sökt sig utomlands för försörjning. Kvinnorna har därför fått en tung försörjningsbörda.

Med hjälp av mindre bidrag från Democracy Today kunde en grupp kvinnor i Nalbandyan starta små näringsverksamheter inom jordbruket. I dag har kvinnorna i klubben en summa pengar som fungerar som ett mikrolån. Den som behöver investera något i sin verksamhet lånar pengarna, som efter ett par månader lämnas tillbaka med en liten ränta.

– Sist investerade jag i ett kylskåp som jag behövde för att förvara varor, berättar Alvard Tovmasyan. Mikrolånet har hjälpt flera kvinnor att försörja sig själva och sina familjer och stärkt kvinnornas ställning i byn.

Gratis gynekologisk vård

Majoriteten av befolkningen i Armenien har inte råd med hälsovård. I Nalbandyan finns en allmänläkare, men få har råd att ta sig till huvudstaden Jerevan för att träffa specialistläkare.

– Democracy Today ser till att kvinnorna i byn får tillgång till gratis gynekologisk vård en gång om året, och remisser till specialkliniker för dem som behöver. Många kvinnor har fått medicinsk rådgivning och hjälp, säger Hasmik Edilian.

Kvinnor deltar i lokalval

Som ett resultat av de seminarier och utbildningar som Democracy Today ordnat har kvinnor fått kunskap om sina rättigheter och blivit allt mer aktiva och involverade i lokalsamhällets problem och lösningar. Några har också engagerat sig lokalpolitiskt.

– Tack vare kvinnoklubben har jag blivit mer självsäker, vilket har lett till att jag kandiderar som lokalpolitiker i nästa val, berättar Alvard Tovmasyan, och möts av applåder från de andra kvinnorna runt bordet.

Olga Beletski

Lästips