Konflikten i östra Ukraina har krävt 14 000 liv och pågått sedan 2014 då separatistiska styrkor tog kontroll över Donbass i östra Ukraina och Ryssland annekterade Krim. Nu håller Europa andan efter att Ryssland förlagt ett stort antal soldater längs den rysk-ukrainska gränsen och ställt skarpa krav på både Nato och Europas länder. Två ukrainska kvinnorättsförsvarare ger sin syn på det upptrappade läget.
– Rädslan för en eskalering har vi burit med oss länge och därför är det alltmer spända läget mellan Ryssland, USA och NATO inte samma överraskning för oss. Vi har sen en lång tid tillbaka anpassat oss efter det, säger Nina Potarska som är nationell koordinator i Ukraina för WILPF (Women’s International League for Peace and Freedom).
Hon tillägger att den här konflikten inte längre handlar bara om Ukraina och att flera länders geopolitiska intressen verkar sammanfalla just här.
– Jag tänker inte välja sida, men jag vill heller inte se mitt vackra land förvandlas till ett slagfält för tredje parts intressen. Om det sker en eskalering kan vi bara hoppas att det internationella samfundet lyssnar på oss, säger Nina Potarska.
Oksana Potapova är en ung ukrainsk kvinnorätts- och fredsaktivist som just återvänt till landet efter en längre tid utomlands. Hon tycker att internationell media har en alltför alarmistisk ton kring konflikten. Här i Ukraina tar folk det hela mer med ro.
– Media är de som har högst tonläge även i Ukraina. Varken regeringen eller allmänheten använder samma retorik. Jag vill påminna om att ryska trupper samlades vid den ukrainsk-ryska gränsen redan i mars-april förra året. Då var vi ukrainare mer oroliga, men internationellt var det inte alls samma uppmärksamhet, säger Oksana Potapova.
Men, säger hon, det hindrar inte att folk har resväskor och nödproviant som står färdigpackat. Hon vill beskriva stämningen som avslappnad men förberedd.
– Vad som stör mig mest är att internationell media framställer det som att Ukraina befinner sig på randen till ett krig. Faktum är att kriget pågår här sedan nästan åtta år tillbaka! betonar Oksana.
Nina Potarska berättar att det ukrainska nätverket ”Kvinnor för Dialog och Inkluderande Fred” nyligen pratat med de kvinnorättsförsvarare som befinner sig närmast konflikten i östra Ukraina.
– De upplever inte just nu (19 jan, red. anm) att situationen har förvärrats. De menar att läget kändes allvarligare våren 2021 och att alla just nu bara väntar på att det ska hända någonting även om ingen vet vad. Vi hoppas förstås på fred men vi förbereder oss för det värsta.
Hur är det att arbeta med kvinnor på båda sidor av konfliktlinjen, alltså i Ukraina och i de områden som ockuperats av de separatistiska styrkorna?
– Sedan kriget började för snart åtta år sedan har det förstås varit utmanande att jobba med den här gruppen. Vi är inte alltid eniga i hur vi ser på konflikten och vi har olika idéer om politiken, men huvudsaken är att vi fortsätter att betrakta varandra som vänner, kollegor och medsystrar. Vi sätter medmänskligheten först och vi bemöter varandra med värdighet. Vi står också inför omvärlden upp för att vi i första hand ser varandra som medmänniskor, säger Nina Potarska.
Oksana Potapova påminner om att Ukrainas kvinnorättsförsvarare sedan länge lever med krigets följder – internflyktingar, fattigdom, ökat sexuellt våld och våld i hemmet. Allt har förvärrats av pandemin.
– Det är kvinnorna som håller ihop samhället, som vårdar anhöriga och gamla och kämpar på för jämställdheten. Min egen mamma tar nu hand om mina morföräldrar som tvingades bort från sin hemby som numera är ockuperad. En utökad krigshandling leder till en förvärrad humanitär kris med fler flyktingar och återuppväckta trauman för hundratusentals. Vi får bara inte låta detta ske!
Nina Potarska säger att det klokaste kvinnorättsaktivister i Ukraina kan göra just nu är att spara på den ork och de resurser de har och fokusera på sitt fysiska och psykiska välmående.
– Många av oss som arbetar fredsbyggande möts sedan länge med misstänksamhet och får utstå hat och hot. Den här utdragna konflikten har tyvärr hindrat oss från att kunna koppla av och ladda batterierna.
Både Nina Potarska och Oksana Potapova tror att det är möjligt med en rättvis och hållbar fredslösning men att en sådan måste få en ärlig chans.
– Just nu är detta ett farligt spel där stora egon är inblandade, män som föredrar en militär lösning framför diplomatiska förhandlingar, men de diplomatiska samtalen befinner sig också långt bort från den ukrainska vardagen, säger Oksana Potapova.
– Vår regering pratar inte heller med oss i civilsamhället i dessa dagar. Jag hoppas att vårt internationella nätverk och organisationer som Kvinna till Kvinna kan hjälpa till att uppmana alla inblandade att ta sitt förnuft till fånga, avslutar Oksana Potapova.
Prenumerera på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev.