Hennes arbete för kvinnors rättigheter i Irak gör henne till en måltavla för extremister. Trots det kan Intisar Al-Amyal, årets Per Anger-pristagare, inte föreställa sig att överge kampen ens för ett ögonblick.
”I en extremt hotfull miljö har Intisar Al-Amyal, genom sitt starka ledarskap, lyckats mobilisera stora grupper i arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter. Med mod och engagemang ger hon styrka och vägledning till dem som tvekat och som nu väljer att ingå i en förändringsrörelse.”
Så löd juryns motivering för Per Anger-priset som i år gick till kvinnorättsförsvararen och skribenten Intisar Al-Amyal.
I 20 år har hon arbetat för flickors och kvinnors rättigheter i Irak, ett land som på grund av decennier av totalitära regimer, invasioner, krig och terror varit en osäker plats för kvinnor.
Redan som ung tyckte Intisar att det var orättvist att kvinnor i Irak behandlades sämre än män. Hon var blev arg över att barnäktenskap, våld i nära relationer och hedersmord skedde ostraffat, trots att det var olagligt.
Efter Saddamregimens fall år 2003 började hon arbeta som volontär på kvinnorättsorganisationen Iraqi Women’s League (i dag en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer) och har sedan dess arbetat för kvinnors rättigheter, demokrati och fred.
Som skribent och kvinnorättsförsvarare bryter hon mot traditionella normer och är utsatt för hot från extremistiska och beväpnade grupper. Trots att det är farligt kan Intisar inte föreställa sig sitt liv utan kampen för kvinnors rättigheter.
Den 15 oktober fick Intisar ta emot Per Anger-priset på distans. I sitt tacktal vänder hon sig till alla världens kvinnor:
– Kvinnor är bland de första offren i krig och bland de största förlorarna, ett faktum som hela världen känner till. Att jag finns med er här i dag ger mig energi och styrka, och skickar ett tydligt budskap till alla världens kvinnor: att det finns de som lyssnar och ser, de som stödjer er och uppskattar era uppoffringar. Tappa inte hoppet, för förändringen kommer oundvikligen.
Prisceremonin livesändes på myndigheten Forum för Levande Historias Facebook-sida och du kan se den i efterhand här.
Intisar tror att priset kommer att ge en positiv effekt för alla som arbetar för att försvara mänskliga rättigheter i Irak och i Mellanöstern.
– Det är som en dos av en medicin som ger oss styrka att fortsätta kämpa. Det inspirerar oss under de omständigheter som vi lever i, särskilt oss kvinnor men även ungdomar, säger hon.
Intisar menar att det är de unga i Irak som betalar priset för de krig och konflikter som drabbat landet. Men är också till dem hon sätter sitt hopp för drömmen om ett Irak utan våld.
– Det är de unga som kommer att kunna undanröja korruptionen som har förstört våra liv, stulit våra drömmar och saboterat vårt hemland. Det vore underbart att se dem forma sina liv och bygga sin framtid, de förtjänar ett bättre liv i vårt land, säger Intisar.
Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Irak sedan 2005. Läs mer om vårt arbete i Irak här.
Intisar Al-Amyal har listat sina viktigaste prioriteringar när hon kämpar för kvinnors rättigheter i Irak.