Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Kvinnoorganisationen gav Mary livet tillbaka

Mary Howard hade turen att själv överleva ebola, men förlorade flera familjemedlemmar i viruset. Och när hon kom hem från behandlingscentret möttes hon av misstro och kyla från omgivningen. Hoppet om att återfå ett fungerande liv var nästan ute, när hon fick hjälp av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation WONGOSOL.

Kvinna till Kvinna var med och organiserade workshops i hur man bäst förhindrar spridning av ebola för kvinnorättsorganisationer i Liberia. Organisationerna har i sin tur delat kunskapen vidare till samhällen runt om i landet. Foto: Kvinna till Kvinna/Ruth Toby
Kvinna till Kvinna var med och organiserade workshops i hur man bäst förhindrar spridning av ebola för kvinnorättsorganisationer i Liberia. Organisationerna har i sin tur delat kunskapen vidare till samhällen runt om i landet. Foto: Kvinna till Kvinna/Ruth Toby

Det började med att Mary Howards äldsta dotter blev sjuk. Både dottern och hennes två barn blev snabbt sämre och dog, utan att varken vårdpersonal eller familjen förstod att de hade drabbats av ebola. På vårdcentralen fanns inte utrustning för att testa för viruset.

– När min man fick samma symtom togs han till sjukhus där han testades positivt för ebola. Strax därefter insjuknade också jag och min 15-åriga dotter, säger Mary Howard.

Marys man dog men mirakulöst nog överlevde både hon själv och dottern. Men när de kom hem från behandlingscentret möttes de av misstro.

– Vi blev avvisade av vänner och familj, de undvek oss som pesten. Det var fruktansvärt. Jag var ensam med fyra barn och hade knappt råd med ett mål mat om dagen.

Knackade dörr bland överlevande

När Mary Howard nästan hade tappat hoppet om att få sitt liv tillbaka, kom hon i kontakt med Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation WONGOSOL.

– De kom till vår by och knackade dörr hos de som överlevt ebola och blivit övergivna av sina närmaste. WONGOSOL hjälpte oss både med mat och psykologiskt stöd, så att vi kunde bygga upp vårt förlorade hopp och självkänsla.

I dag känner Mary att hon kan förlåta dem som behandlat henne illa och hon tackar WONGOSOL för att hon kunnat återhämta sig så pass bra. Hon har också deltagit i organisationens utbildningar i hygien och andra åtgärder för att förhindra att ebola börjar spridas igen.

– Det är oerhört viktigt för mig att mina barn också får del av den kunskapen. Okunnighet om ebolan och dess symtom gjorde att jag miste fyra av mina. Jag tänker inte bli ett offer igen, säger Mary Howard.

Nu kan barnen få en ljusare framtid

I dag försörjer Mary Howard sin familj genom att sälja second hand-kläder. Stigmat efter sjukdomen är fortfarande närvarande och hon måste åka till städer där ingen känner henne för att kunna göra affärer. Trots alla utmaningar är hon stolt över att kunna vara produktiv.

– Jag uppskattar allt stöd som Kvinna till Kvinna gett och fortsätter att ge oss genom WONGOSOL, så att vi kan försörja våra familjer och ge våra barn en ljusare framtid.

Adelaide Laryea

Läs mer