Hbtqi-rättigheter
Mänskliga rättigheter ska gälla alla människor oavsett nationalitet, ort, etnisk bakgrund, hudfärg, religion, språk eller annan status som ålder, funktionsvariation, hälsostatus, sexuell läggning eller könsidentitet.
Hbtqi-personer har precis samma rättigheter som andra personer, men blir fortfarande diskriminerade och hotade. FN:s råd för mänskliga rättigheter har antagit flera nya resolutioner under de senaste åren 2011, 2014 och 2016 för att utöka skyddet för hbtqi-personer. Trots detta är hbtqi-personer kriminaliserade i bland annat Irak, Liberia och Tunisien.
Hbtqi-rättigheter i EU och Europa
Det råder stora skillnader inom EU och Europa, där länder som Polen och Ungern är starka motståndare till hbtqi-personers rättigheter. I Polen har flera kommuner implementerat ”hbtqi-fria” zoner och i Ungern har genusvetenskap stoppats på universiteten i landet.
I mars 2021 utropades hela EU som en ”hbtqi-frihetzon”. Det är en symbolisk handling som inte får några omedelbara konkreta konsekvenser. Den är snarare till för att markera mot den ökade homofobin i vissa EU-länder.