Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Frihet att göra det jag tror på”

Hon har blivit avlyssnad, anklagad för att vara korrupt och smutskastad i media. Trots det har Uranija Pirovska aldrig tvekat: hon ska ägna sitt liv åt att jobba för mänskliga rättigheter.

Uranija Pirovska är chef på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Helsinki Committee for Human Rights of the Republic of Macedonia i Nordmakedonien. De jobbar för mänskliga rättigheter och erbjuder bland annat juridisk rådgivning till personer som blivit utsatta för kränkningar. Foto: Maja Janevska Ilieva
Uranija Pirovska är chef på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Helsinki Committee for Human Rights of the Republic of Macedonia i Nordmakedonien. De jobbar för mänskliga rättigheter och erbjuder bland annat juridisk rådgivning till personer som blivit utsatta för kränkningar. Foto: Maja Janevska Ilieva

Det finns ingen osäkerhet i Uranija Pirovskas steg när hon sveper in på Helsinki Committees kontor i centrala Skopje. Hon utstrålar beslutsamhet på ett självklart sätt. Kanske kommer det av att hon försvarat mänskliga rättigheter i över 20 år.

När Uranija som 27-åring var färdig med sina juridikstudier kändes varken advokat eller domare som rätt väg att gå. Kontoret för Nordmakedoniens Ombudsman, vars uppdrag är att värna om medborgarnas rättigheter, blev däremot en fullträff.

– Jag ville hjälpa människor, inte bestämma över deras liv, säger Uranija.

”Oftare på gatorna än på kontoret”

Uranija blev kvar hos Ombudsmannen i 15 år. När hon lämnade för att tillträda tjänsten som chef på Helsinki Committee, år 2012, var det en svår tid för människorättsorganisationer i Nordmakedonien.

Uranija berättar att hon ”var väldigt högljudd och väldigt kritisk” mot den dåvarande regeringen som stängde ute civilsamhället och anklagade aktivister för att vara finansierade av oppositionen. Det uppmärksammades brett både i Nordmakedonien och internationellt.

– Jag tror att det var modet, och att vi syntes som organisation under den tuffa tiden, som gjorde oss framgångsrika. Vi visade att vi är en organisation som gör skillnad, säger Uranija.

De var ”oftare på gatorna än på kontoret”. Och en nagel i ögat på regimen. Helsinki Committee var en av de organisationer som utsattes för utdragna ekonomiska kontroller, där vartenda papper skulle vändas på.

– De var på vårt kontor varenda dag under sju månader, säger Uranija.

Först med ett hbtqi-center

Uranija var också en av de många aktivister vars telefon avlyssnades i flera år. Hon nämner det i förbifarten och menar att hon aldrig har varit rädd för sin egen del. Men när kontrollerna var som hårdast var hon bekymrad för organisationen.

Stoltheten över Helsinki Committee och alla medarbetare går inte att ta miste på. De har också gjort mycket för människors rättigheter i Nordmakedonien. Bland annat var de först i regionen med att öppna upp ett center för hbtqi-personer, kort efter Uranija tillträdde.

– När vi öppnade centret blev vi attackerade sju gånger på två år. Folk var så upprörda. Och titta bara var vi har kontor nu, i centrala stan, med centret på andra våningen.

”Jag vill vara fri”

Att jobba för mänskliga rättigheter kostar på. Förutom attacker mot kontoret, har Uranija själv blivit smutskastad och uthängd i media. Jobb och privatliv är svårt att hålla isär.

– Det är ansträngande. När jag går hem, så går jag inte hem på riktigt. Folk kan alltid ringa. Och när någon vill rapportera ett brott mot mänskliga rättigheter så kan jag inte säga ”tyvärr, jag jobbar inte nu”. Så jag jobbar hela tiden, säger Uranija.

Hon betonar dock att hon inte känner sig begränsad av det:
– Min dotter är vuxen nu, och jag älskar det jag gör. Jag har aldrig tvivlat på att det var en bra idé att börja här.

Uranija drivs av att jobba för en organisation som pushar och utmanar normer. Men det som hon understryker mest är friheten.

– Jag vill inte jobba för staten. Jag vill vara fri att säga vad jag vill och göra det jag tror mest på. Här har jag friheten att göra det som jag tror verkligen behövs för människor i vårt samhälle.


Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Nordmakedonien sedan 1999. Vi stödjer och jobbar tillsammans med flera lokala kvinnorättsorganisationer för att stoppa våld mot kvinnor och försvara kvinnors mänskliga rättigheter. Vi jobbar också för att säkerställa att jämställdhet, kvinnors deltagande och rättigheter finns på agendan när Nordmakedonien söker medlemskap i EU och för att kvinnor ska få delta i de förhandlingsprocesser som sker.

Läs mer om vårt arbete i Nordmakedonien.

 

Vill du lära dig mer om kvinnors rättigheter?

Signa upp för att ta del av vårt nyhetsbrev här genom att skriva in din epost.

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter