Mannen hade i åratal utsatt Liljana och deras döttrar för våld. Det var först med stöd från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation som han blev fälld.
Liljana (som egentligen heter något annat) bor i staden Štip i östra Nordmakedonien. Hon har varit gift i över 30 år. De första tio åren hade makarna vad Liljana kallar ett ”normalt liv”. Båda hade jobb, de bodde i ett hus och fick två döttrar tillsammans. Sedan började mannen dricka. Han var berusad dag som natt. Och det krävde pengar.
– Vi hade köpt byggmaterial till huset. Han sålde allt vi hade. Rör, cementblock, allt. Och när det inte fanns mer att sälja, började han slå oss, säger Liljana.
Misshandeln pågick i många år och Liljana ringde flera gånger till polisen. Men mannen fick bara muntliga varningar och en del poliser valde att inte komma.
– Han har fyra eller fem vänner som är poliser. Och när de jobbar, struntar de i mig. Ett par gånger har de kommit för att läxa upp mig, inte honom. De säger: ”Varför ber du om hjälp? Om du ringer en gång till så tar vi med dig till stationen.”
Liljana skickades fram och tillbaka mellan polisen och socialtjänsten. Till slut blev hon hänvisad till Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Educational Humanitarian Organisation, EcHO, som är specialiserade på att ge stöd till våldsutsatta kvinnor.
Hos EcHO fick Liljana hjälp av Blagica Kirov som är juridisk rådgivare. EcHO såg till att Liljana hade representation i rätten och mannen fick till slut en fällande dom för våld i nära relation och ett fängelsestraff på sex månader.
Blagica menar att i Nordmakedonien är det inte just dålig lagstiftning som är problemet, utan attityder.
– Jag lärde mig tidigt att en bra lagstiftning är en som efterlevs, säger hon.
Liljanas man, som fortsatte dricka och misshandla när han släpptes ur fängelset, har senare dömts till tvångsbehandling för sin alkoholism. Även vid det tillfället hade Liljana stöd från EcHO som gav henne gratis juridisk rådgivning.
Stödet är avgörande för många kvinnor som likt Liljana är fast i våldsamma relationer eftersom de har svårt att betala för skilsmässor och inte skulle ha någonstans att ta vägen om det gemensamma hemmet delades upp.
Liljana vill berätta sin historia för hon vill visa hur verkligheten ser ut för många kvinnor som lever med våld i nära relationer.
– Någon måste börja. För folk är rädda. Om min man visste att jag var här nu, till exempel, skulle jag få jätteproblem, säger hon.
Tystnaden lägger sig en liten stund inne på EcHO:s kontor. Utanför fönstret är februaridagen rå och mulen. Men inne finns värmen. Och kämpaglöden.
Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Nordmakedonien sedan 1999. Vi stödjer och jobbar tillsammans med flera lokala kvinnorättsorganisationer för att stoppa våld mot kvinnor och försvara kvinnors mänskliga rättigheter.
Som månadsgivare stödjer du arbetet för kvinnors rättigheter på några av världens tuffaste platser.