Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

“Du behöver inte dö i ett våldsamt förhållande”

När hon kände att livet inte kunde bli tuffare bestämde sig Olivia Promise Kabatesi för att stå upp för sig själv och andra kvinnor och flickor som blivit utsatta för övergrepp. Hon gick från att kämpa för att få mat på bordet till att grunda en människorättsorganisation. I dag hjälper hon hundratals tonårsmödrar att bygga upp sina liv igen.

Olivia Promise Kabatesi, 36, grundande år 2019 Empower Rwanda med visionen att stärka de mest utsatta kvinnorna, barnen och ungdomarna. Organisationen har nu varit partner till Kvinna till Kvinna i över ett år. Foto: Gloria Powell
Olivia Promise Kabatesi, 36, grundande år 2019 Empower Rwanda med visionen att stärka de mest utsatta kvinnorna, barnen och ungdomarna. Organisationen har nu varit partner till Kvinna till Kvinna i över ett år. Foto: Gloria Powell

En del människor har en självklar utstrålning av värme och beslutsamhet. Som om de kunde flytta berg med sin uthållighet. Olivia Promise Kabatesi är en av dem. I dag driver hon en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Rwanda. Det här är berättelsen om hur hon kom att ägna sitt liv åt att stödja unga kvinnor.

Växte upp utan sina föräldrar

När hon bara var tre år gammal dog Olivias pappa.

– Jag såg min mamma kämpa för att vi skulle ha någon mat hemma. Det är vad som händer i ett system där en man är allt, familjeförsörjaren, och hustrun ska föda barn och göra hushållsarbete, saker som inte ger någon inkomst, säger Olivia.

Olivias mamma var fast besluten att Olivia skulle gå i skolan, även om hon inte hade råd med det på egen hand. Därför fick Olivia vid sex års ålder flytta till sin morbror i Uganda. Där bodde hon ända tills hon tog examen.

“Döttrar värderades inte”

Olivia tog sin utbildning på stort allvar. Om hon gick klart skolan skulle hon också hitta arbete och då var hon säker på att hon skulle klara sig i livet.

– På pappas sida av familjen värderades inte döttrar. De skulle giftas bort för hemgift. Men tack vare min mamma och morbror kunde jag slutföra skolan, säger Olivia.

Efter universitetet kände hon dock att hon borde gifta sig.

– Du drillas i att du behöver en man i ditt liv för att vara lycklig, säger Olivia.

Psykisk misshandel

22 år gammal och nyutexaminerad hade Olivia stora förhoppningar om äktenskapet och hemmet som paret var på väg att skapa. Men hennes dröm krossades snabbt. Olivias man kände sig hotad av hennes självständighet och misshandlade henne psykiskt i flera år.

– Psykisk misshandel är svårt att förklara. Någon får dig att känna dig underlägsen och värdelös. Det var väldigt tufft att gå igenom, säger Olivia.

Hon tar ett djupt andetag innan hon fortsätter:

– Till slut fick jag en uppenbarelse, där jag såg mitt liv utifrån: att jag var både mamma och pappa, uppfostrade mina barn ensam, försörjde mig själv, säger hon och rösten brister lite. Jag insåg att jag levde det liv som min mamma hade gjort, trots att min man faktiskt inte hade dött.

Lämnad ensam och utan pengar

Det hela kulminerade när Olivia erbjöds en internationell tjänst och hennes man plötsligt vägrade låta henne ta med sig deras tre små barn. Olivia, som redan hade sagt upp sig från sitt tidigare jobb och nu fick tacka nej till den nya tjänsten, stod helt utan inkomst. Det var då hennes man lämnade familjen.

Till slut bestämde sig Olivia för att det måste få ett slut och ansökte om skilsmässa. I två år kämpade hon för att hitta nytt arbete och hade inte råd att ha barnen i skolan.

Ville stärka andra

Det var när allt var som mörkast som Olivia bestämde sig för att göra något radikalt: starta en egen organisation.

– Jag ville stärka kvinnor och flickor i samma situation som jag: unga mammor övergivna av sin partner och barn som lämnats av sina fäder. Jag ville att unga mammor skulle tro på sig själva. Att de kan klara sig själva och inte behöver vara beroende av någon annan, säger Olivia.

– Jag ville också att de skulle kunna stå upp mot förtrycket. Den tystnadskultur vi har höll mig fången i ett våldsamt förhållande i åtta år.

Empower Rwanda

Olivia grundande organisationen ”Empower Rwanda” år 2019 och år 2021 startade de programmet ”Her Voice, Her Right” med stöd av Kvinna till Kvinna. Målet är att nå totalt 400 tonårsmödrar i distrikten Gatsibo och Nyagatare för att stärka deras sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter och skydda dem från att utsättas för mer våld.

Programmet riktar sig till tonårsmödrar från några av de fattigaste familjerna i Rwanda. För att säkerställa att de unga mammorna och deras barn får det stöd de har rätt till, samarbetar Empower Rwanda med hälsovårdsinstitutioner samt Rwanda Investigation Bureau (den myndighet som ansvarar för att utreda brott).

Olivia Promise Kabatesi (mitten) tillsammans med två av flickorna i Empower Rwandas program: Lea (vänster) som är 18 och Honorine (höger) som är 17.

Olivia Promise Kabatesi (mitten) tillsammans med två av flickorna i Empower Rwandas program: Lea (vänster) som är 18 och Honorine (höger) som är 17. Foto: Gloria Powell

– När flickor lär sig att hävda sina egna och sina barns rättigheter, och de kan göra det med självförtroende, då minskar övergreppen, förklarar Olivia.

Förutom tillgång till hälso- och sjukvård och rättstjänster kan unga mammor hitta en trygg miljö för att få det känslomässiga stöd som många inte får hemma. Tvärtom kastas många flickor ut från sina föräldrars hus när de får veta att de är gravida. Det är de, som lämnas utan stöd och utan kunskap om sina rättigheter, som Empower Rwanda vill nå.

– Jag ser mig själv i dessa unga mammor. Jag förstår dem och jag tror på dem. För att jag har levt det liv de lever: misshandlad, utan stöd och utan tro på mig själv. Skillnaden var att jag var vuxen när det hände, de här tjejerna är bara barn och många av dem har inte gått in i relationer frivilligt, de har i stället blivit våldtagna, säger Olivia.

Stödet från Kvinna till Kvinna

Kvinna till Kvinna var den första organisationen som gav Empower Rwanda finansiellt stöd. Sedan dess har de kunnat säkra tre andra finansiella partners. De har också kunnat växa – Empower Rwanda har nu fem anställda.

– Kvinna till Kvinna har varit en viktig partner för oss i att hjälpa oss att bygga upp organisationen, säger Olivia som är tacksam för förtroendet för hennes arbete.

– Det handlar inte om hur länge du har funnits på plats, det som spelar roll är hur engagerad du är i visionen. Jag arbetar inte för någon annans vision och jag gör det inte för pengar. Jag gör det för att göra skillnad. Så att när jag inte längre är här kommer mina barn inte att uppleva samma våld som jag utsattes för. Att ingen kvinna eller flicka kommer att leva det liv jag levde, säger hon.

– Att gå igenom en skilsmässa var väldigt svårt, men jag klarade det. Och nu kan jag berätta för unga kvinnor att de också kan bli fria. Att de inte behöver dö i ett våldsamt förhållande. De har rätt att bestämma över sina egna liv.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. Sedan juni 2021 har vi stöttat Empower Rwanda i ett projekt som heter ”Her Voice, Her Right”. Genom programmet når Empower Rwanda totalt 400 tonårsmödrar, bland de fattigaste i befolkningen i Rwanda, i distrikten Gatsibo och Nyagatare.