Eget företag, stort hus, eleganta kläder. Utåt sett levde Ana i Serbien ett drömliv men hennes äktenskap var en mardröm av misshandel och trakasserier. När hon en dag flydde i bara tofflorna fick hon ingen hjälp av polisen. I stället fick hon stöd av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation the Women’s Center i Uzice.
I Serbien är mäns våld mot kvinnor ett stort problem. Varannan kvinna har blivit utsatt för våld i nära relationer. En av dem är Ana*. Efter drygt tio års äktenskap, två döttrar och ett stort gemensamt hus började makens företag att gå dåligt. Besvikelsen lät han gå ut över Ana. Det var början på 16 år av misshandel.
– Min man hade flera egna företag och tjänade mycket pengar, men något gick fel och han tog ut det på mig, berättar Ana, som även hon drev ett eget företag.
När maken började slå henne visste hon inte vart hon skulle vända sig.
– Vi var välkända och jag skämdes för att berätta.
Misshandeln blev värre och värre. Mannen förbjöd Ana att jobba och stängde in henne. När det var som värst vägde hon bara 45 kilo.
En dag skar mannen sönder Anas identitetshandlingar med en stor kniv, han slog dessutom sönder flera av hennes saker och brände upp möbler.
– Jag flydde till min mamma i bara tofflor. Jag sprang så fort jag kunde i tofflorna medan han följde efter mig i bil. Jag gick till polisen och berättade om alla år av misshandel, men polisen sa bara ’Okej, men vad är problemet – du är ju fortfarande en snygg kvinna!’”
Hon berättar om ett annat tillfälle när hon ringde polisen under en pågående misshandel.
– De tog med oss båda till ett förhörsrum och lämnade mig sedan ensam med honom där, mannen som varit nära att döda mig!
Ana tappade hoppet och förtroendet för polisen. Istället tog hon kontakt med the Women’s Center i Uzice.
– Det kändes säkrare att ringa dem än att ringa polisen. Under tiden det skulle ta för polisen att komma skulle jag vara död, säger hon.
Kontakten med the Women’s Center blev en vändpunkt för Ana, och under en period fick hon stöd av dem dagligen. För henne betydde det mycket att få prata med någon. På kvinnocentret fick hon även information om sina rättigheter, och när skilsmässoförhandlingarna startade så följde kvinnocentrets jurist med henne till domstolen.
– Det var en skräckkänsla att möta min man i domstolen. När domaren sa att han inte orkade läsa min sju sidor långa berättelse om misshandeln så fanns kvinnocentrets jurist vid min sida och krävde mina rättigheter. Med kvinnocentrets hjälp fick jag även vårdnaden om vår yngsta dotter som ännu inte var myndig.
I dag, tre år efter skilsmässan, har Ana hunnit bli 45 år. Hon är fortfarande rädd för ex-maken, men känner sig beslutsam att bygga upp sitt liv igen. Målet är att bli tandsköterska och hon pluggar samtidigt som hon arbetar för att försörja sig.
– Nu vågar jag tro att mitt liv kommer bli bra till slut. Jag är inte rädd för att arbeta hårt men utan the Women’s Center hade jag inte klarat mig, säger hon.
Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Serbien sedan 1994. En av de organisationer som får stöd är the Women’s Center. Organisationen har ett SOS-telefonnummer dit kvinnor som utsätts för våld i hemmet kan ringa. Organisationen erbjuder även kvinnor som utsatts för våld psykologisk hjälp och juridisk rådgivning. Centret arbetar dessutom för att öka kunskapen i samhället om våld mot kvinnor.
*Av säkerhetsskäl använder vi inte Anas riktiga namn i artikeln.
Som månadsgivare stödjer du arbetet för kvinnors rättigheter på några av världens tuffaste platser.