Vad gör lokala kvinnorättsförsvarare när ett krig bryter ut? Här svarar Kvinna till Kvinnas expert Linda Säll på frågor om krig, flykt och kvinnors rättigheter som våra goodwillambassadörer Linnéa Claeson, Fanna Ndow Norrby och Alexandra Pascalidou och deras följare funderat på.
I skuggan av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inföll internationella kvinnodagen. Kvinna till Kvinnas goodwillambassadörer samlades då och ställde frågor till Linda Säll, chef för Kvinna till Kvinnas internationella verksamhet, om vad som händer när ett krig bryter ut.
– Vi följer utvecklingen och kampen, både vad gäller kvinnorna i landet och de som är på flykt. Vi har under flera år arbetat och haft samarbetspartners på plats i Ukraina. Nu försöker vi samarbeta med dem för att se på vilket sätt vi kan ge stöd, säger Linda Säll.
I samband med Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina lanserade Kvinna till Kvinna en katastroffond. Att ge akut stöd är nytt för organisationen som framför allt jobbar med långsiktigt stöd. Finansiellt stöd från katastroffonden har redan delats ut till flera kvinnorättsförsvarare i och utanför Ukraina.
– När det dyker upp kriser, som denna, så vill vi kunna stötta direkt, och föra över pengar till kvinnorättsorganisationer och kvinnorättsaktivister på plats, fortsätter Linda.
– Vad som ofta händer är att kvinnorättsorganisationer, som har örat mot marken, är bra på att lyssna till behoven i samhället. De samlar människor, lagar mat, ordnar shelters. Det handlar om humanitära och mellanmänskliga insatser, och det är väldigt viktigt. Att andas tillsammans, skratta tillsammans, och vara tillsammans. Och vad gäller Ukraina, våra kontakter och de organisationer vi jobbar med försöker hitta säkra vägar ut ur de mest drabbade områdena, samtidigt som de kanske själva flyr, säger Linda.
– Det som Kvinna till Kvinna försöker göra, som är enormt utmanande, är att titta på de humanitära behoven som finns här och nu, men också alltid komma ihåg att konflikten inte kommer ta slut i morgon, utan konflikten kommer att fortsätta. Och sedan när kriget tar slut vill vi att de kvinnorättsförsvarare som finns i och utanför landet är med och bygger freden. Ska vi bygga en hållbar fred så måste kvinnorna få vara med, säger Linda.
– Så sant. Vi har partnerorganisationer i Irak som undrar ”varför öppnar Europa upp nu? Men när vi behöver fly, då är gränserna stängda. Vad kan ni, Kvinna till Kvinna, göra åt det?” Och vi kan ju bara jobba på att skapa opinion. Och den mobilisering vi ser nu för Ukraina, det är ju så det borde vara. Alla människor som lever i krig har ju rätt att fly. Så det är otroligt viktigt att vi behåller den känslan av solidaritet. Vi får inte glömma det som händer i Tigray, Syrien, och alla andra platser, säger Linda.
– Det möjliggör för oss att använda vår nyinstiftade katastroffond och ge direktstöd. Vi har inte haft partnerorganisationer i Ukraina de senaste tre åren, och nu försöker vi återskapa den kontakten och möjliggöra för att föra över pengar till kvinnorättsorganisationer och kvinnorättsaktivister, säger Linda.
– Bra fråga. Om man blickar tillbaka lite. För 29 år sedan var det krig i Europa, på Balkan, och det var en grupp kvinnor som tyckte att det här var bedrövligt, att det pågick massvåldtäkter i flyktingläger i Bosnien. Och vad kunde man göra? Så man samlades vid Norrmalmstorg och sa att detta måste få ett slut! Och det var startskottet för Kvinna till Kvinna som nästa år fyller 30 år. Jag tror inte att man behöver starta en ny organisation, men jag tror att demokratiska röster måste visa att det här inte är okej. Att skänka pengar är bra, men det behövs även de demokratiska goda rösterna. Så använd er demokratiska röst och engagera er, säger Linda.
Du kan ta del av hela samtalet mellan Linda Säll, chef för Kvinna till Kvinnas internationella verksamhet, och Kvinna till Kvinnas goodwillambassadörer Linnéa Claeson, Fanna Ndow Norrby och Alexandra Pascalidou i videon nedan.
Jag håller mig uppdaterad om läget i Ukraina och kvinnorättsförsvarare i världen, och det ger mig en bra bild av hur läget ser ut. Jag är goodwillambassadör och månadsgivare till Kvinna till Kvinna för att jag vet att jag hade varit en kvinnorättsaktivist även om jag bott i ett annat land, kanske i ett land där det är mer utmanande än i Sverige. Så jag stöder dem som är som en själv, fast på andra platser, det är som ett systerskap. Sedan har jag anmält mig som volontär till Refugees welcome till exempel. Och i mitt företag har jag funderat på om jag kanske kan hjälpa kvinnor med journalistisk bakgrund från Ukraina.
– Fanna Ndow Norrby
Foto: Marcus Frendberg
Det är görandet som är avgörande, att vi ska göra feminism. Och om man sitter och ser att det är för jävligt, både här i Sverige och i världen, så ska man göra något. Skänk tid, pengar, läs på, rösta, driv på frågor för kvinnors rättigheter. Och våga välja ett fokusområde. Gå all in på det område som du brinner för mest just nu. Och det är viktigt att se det som går bra också. Vi kan både fira och hämta kraft i framstegen samtidigt som vi är ursinniga över rådande världsläge och fortsätter kämpa för ytterligare förändring.
– Linnéa Claeson
Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel
Jag är så tacksam att det finns organisationer som Kvinna till Kvinna. Att det finns aktivister och volontärer och ambassadörer och eldsjälar. Jag kan känna en sådan otillräcklighet, men jag tror att jag delar den frustrationen och vanmakten med många. Vi är marinerade i förgiftad maskulinitet, patriarkal kraftmätning, en militariserad samtid där allt handlar om att skicka hjälp i form av vapen. Men världens kvinnor behöver mer än vapen. Och det är viktigt att även om vi inte står vid gränserna så måste vi fortsätta göra motstånd. Vi måste sticka hål på rasistiska och sexistiska narrativ. Det är farligt att vara feminist men vi måste fortsätta störa makten, störa krigsherrarna, och de som försöker äga, styra och splittra världen. Så fortsätt vara en nagel i ökat på makten och stötta och backa varandra.
– Alexandra Pascalidou
Foto: Thron Ullberg
Skriv upp dig på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev och försäkra dig om att inte missa våra kommande sändningar och intervjuer.