Runtom i världen ser vi hur kvinnors rättigheter begränsas och den globala jämställdheten backar. Men hotet mot kvinnors rättigheter sker inte av en slump eller utan kontext. Bakom inskränkningarna finns krafter med en tydlig agenda. Konservativa politiker, nationalistiska regeringar och religiösa fundamentalister arbetar tillsammans för att begränsa kvinnors frihet och rättigheter.
Politiska ledare och konservativa makter spelar en central roll i att kvinnors rättigheter backar. I USA driver konservativa domare och politiker igenom drastiska inskränkningar av aborträtten och kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.
Antifeministiska tankesmedjor och konservativa organisationer är en viktig del av ekvationen. Organisationer som The Heritage Foundation finansierar kampanjer som Project 2025 för att inskränka kvinnors rättigheter och sprida konservativa ideal. Dessa aktörer samarbetar internationellt för att dela strategier och finansiering och påverka lagstiftning globalt.
Polen har länge haft en av Europas strängaste abortlagar – och trots att den nya regeringen lovat en liberalisering av lagen är motståndet starkt. Dessa krafter använder sig ofta traditionella värderingar och religion som argument för att inskränka rättigheter och förstärka patriarkala strukturer.
Även fundamentalistiska religiösa rörelser har inflytande över politiska beslut som rör kvinnors frihet. Genom propaganda och lobbyism kan dessa grupper påverka lagstiftning och samhällsdebatten för att begränsa jämställdhet och reproduktiva rättigheter.
I Afghanistan ser vi hur förtrycket mot kvinnor och flickor blir allt extremare, kvinnor får inte längre vare sig tala eller visa sina ansikten offentligt. Sedan talibanerna tog över för fyra år sedan har de infört över 70 nya förordningar som direkt drabbar kvinnor och flickor.
Trots att kvinnorättsaktivister kämpat i decennier för kvinnors och flickors rättigheter har Irak under början av 2025 röstat igenom en lag där religiösa trossamfund ska få mer inflytande över familjefrågor. Det är en lag som inte bara begränsar kvinnors självbestämmande utan indirekt även legaliserar barnäktenskap.
Dessa krafter arbetar ofta tillsammans trots ideologiska skillnader. Konservativa politiker, religiösa rörelser och tankesmedjor finner gemensam mark i sitt motstånd mot feminism och jämställdhet. Genom finansiering, lobbying och opinionsbildning påverkar de politiska beslut och samhällsnormer på en global nivå.
Under FN:s klimatkonferens COP29 valde länderna Vatikanen, Ryssland, Iran och Saudiarabien att arbeta emot överenskommelsen för att ge mer stöd till kvinnor drabbade av klimatförändringar – på grund av att den innehöll formuleringar kring genus och könsidentitet.
Sedan början av 2025 har dessutom USA återanslutit sig till the Geneva Consensus Declaration – en internationell anti-abortplan där länder som Saudiarabien, Ungern och Egypten ingår vars strategi är att begränsa tillgången till abort för kvinnor och flickor världen över.
Även desinformationskampanjer i olika kanaler, främst sociala medier, används av makter världen över för att sprida falsk information om feminism och hbtqi-rättigheter. Kvinnorättsaktivister och journalister utsätts för koordinerade attacker online, vilket syftar till att tysta dem och minska deras inflytande i samhällsdebatten.
I en tid där kvinnors rättigheter begränsas måste vi fortsätta stå upp för jämställdhet och rättvisa. Tillsammans kan vi stoppa den negativa utvecklingen och säkerställa en framtid där kvinnors frihet och rättigheter inte bara skyddas utan också stärks.
Under de senaste decennierna har världen sett historiska framsteg för kvinnors rättigheter. Lagstiftning för jämställdhet, rätten till utbildning och skydd mot våld har förbättrats i många länder. Men nu ser vi hur kvinnors rättigheter backar på olika platser runtom i världen. Konservativa makter begränsar kvinnors frihet och utrymme i samhället, och den globala jämställdheten hotas.
15 april 2025
Tyvärr är det inte ovanligt att mötas av fördomsfulla kommentarer när feminism och jämställdhet kommer på tal. I sådana lägen kan det vara svårt att veta hur du ska svara. Här ger vi exempel på vanliga fördomar och tips på hur du kan bemöta dem.
23 september 2024
Om Donald Trump skulle vinna det kommande presidentvalet i USA kan det få allvarliga konsekvenser för globalt bistånd, särskilt inom jämställdhet och sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR). Det visar en ny rapport från RFSU.
4 september 2024