Idag blev det klart att Kvinna till Kvinnas nya generalsekreterare heter Petra Tötterman Andorff. ”Det är så viktigt att lägga ett jämställdhetsperspektiv på freds- och säkerhetspolitiska frågor”, säger hon. Här svarar hon på tre snabba frågor om vem hon är – och vad hon vill med organisationen.
Kvinna till Kvinnas nya generalsekreterare Petra Tötterman Andorff har arbetat på Kvinna till Kvinna i nästan fem år. Först som planeringschef, sedan som biträdande generalsekreterare, och det senaste halvåret som tillförordnad generalsekreterare.
– För mig är det ett drömjobb att vara generalsekreterare för Kvinna till Kvinna. Jag är genuint intresserad av frågor som rör kvinnors rättigheter och tycker att det är så spännande och viktigt att lägga ett jämställdhetsperspektiv på freds- och säkerhetspolitiska frågor. Kvinnor drabbas av krig och konflikter på ett helt annat sätt än män och det måste upp på agendan.
– Så länge jag kan minnas har jag velat arbeta med internationella frågor för att bidra till förändring. När jag var liten älskade jag serietidningen Fantomen och var med i Döskalleklubben, men det var inte främst superhjälten i trikåer som intresserade mig utan hans fru Diana som jobbade för FN, räddade världen, flög helikopter, och hade snygga dräkter och högklackade skor. Jag tyckte hon var så häftig! Jag vet dock inte vad jag skulle tycka om jag plockade upp en tidning idag och läste serien med jämställdhetsglasögon och den kunskap jag har idag om internationella relationer och världens historia.
– Världen står inför stora utmaningar idag vad gäller jämställdhet och kvinnors villkor. I konfliktområden men även i Sverige. I en värld av ökad militarisering, nationalisering och radikalisering så ryker kvinnors rättigheter först. Vår uppgift är att fortsätta föra fram kvinnors perspektiv. Vi står på axlarna av mer än 100 års kamp för kvinnors rättigheter så därför kommer vi aldrig att ge upp!
Runtom i världen ser vi hur kvinnors rättigheter begränsas och den globala jämställdheten backar. Men hotet mot kvinnors rättigheter sker inte av en slump eller utan kontext. Bakom inskränkningarna finns krafter med en tydlig agenda. Konservativa politiker, nationalistiska regeringar och religiösa fundamentalister arbetar tillsammans för att begränsa kvinnors frihet och rättigheter.
16 april 2025
Under de senaste decennierna har världen sett historiska framsteg för kvinnors rättigheter. Lagstiftning för jämställdhet, rätten till utbildning och skydd mot våld har förbättrats i många länder. Men nu ser vi hur kvinnors rättigheter backar på olika platser runtom i världen. Konservativa makter begränsar kvinnors frihet och utrymme i samhället, och den globala jämställdheten hotas.
15 april 2025
Sexuellt våld, tvångsrekrytering av barnsoldater och massflykt är den nya verkligheten för kvinnor och barn i de östra delarna av Demokratiska republiken Kongo. Men Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer fortsätter arbetet på plats – trots bristande resurser, osäkerhet och hot.
10 april 2025