Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Succékampanj för kvinnors politiska deltagande

- För att uppnå jämställdhet måste vi ha en jämställd representation av kvinnor och män i beslutsfattande positioner, säger Solange Lwashiga, talesperson för kampanjen och rörelsen Rien sans les femmes.

Solange Lwashiga bär namnunderskrifterna för fler kvinnor i parlamentet. Foto: Kvinna till Kvinna/Susanna Rudeh
Solange Lwashiga bär namnunderskrifterna för fler kvinnor i parlamentet. Foto: Kvinna till Kvinna/Susanna Rudeh

Rien sans les femmes betyder ”Inget utan kvinnorna” och är ett initiativ som drogs igång i Demokratiska Republiken Kongo 2015. Idén föddes under en workshop som Kvinna till Kvinna och International Alert anordnade. Efter workshopen gick 15 kvinnorättsorganisationer samman för det gemensamma målet att få en jämställd representation i den kongolesiska politiken.

Mål att ändra lagen

Enligt kongolesisk vallag måste alla partiers vallistor bestå av kvinnor, men en paragraf i samma lag säger att alla listor ändå accepteras. Därmed kan vallistorna i praktiken helt sakna kvinnor.

– Politiska ledare, speciellt manliga, utnyttjar det här med ursäkten att det inte finns några kvinnor med politiska ambitioner eller att de helt enkelt inte kan hitta några kvinnliga deltagare. Vi ville ändra det med en jämställdhetslag, säger Solange Lwashiga.

Tillsammans bestämde de sig för att visa sitt missnöje över den kongolesiska vallagen. På bara tre veckor fick de ihop 207 315 namnunderskrifter! Namnunderskrifterna lämnades sedan över personligen till parlamentets talman i DR Kongos huvudstad Kinshasa. Kort därefter spred sig initiativet utanför landets gränser, och fick stor uppmärksamhet.

Stor uppslutning har lett till konkret förändring

I dag är omkring 160, både lokala och internationella, kvinnorättsorganisationer en del av Rien sans les femmes. Vallagen har fortfarande inte ändrats i DR Kongo, men en jämställdhetslag har antagits, vilket tros vara en direkt konsekvens av kampanjen. Rien sans les femmes är ett bra exempel på hur kvinnor direkt kan påverka politiken i demokratisk riktning och hur lokala kvinnorättsorganisationer lyckas med det som beslutsfattare inte förmår.

Din gåva är viktig!

Aktuellt