- För att uppnå jämställdhet måste vi ha en jämställd representation av kvinnor och män i beslutsfattande positioner, säger Solange Lwashiga, talesperson för kampanjen och rörelsen Rien sans les femmes.
Rien sans les femmes betyder ”Inget utan kvinnorna” och är ett initiativ som drogs igång i Demokratiska Republiken Kongo 2015. Idén föddes under en workshop som Kvinna till Kvinna och International Alert anordnade. Efter workshopen gick 15 kvinnorättsorganisationer samman för det gemensamma målet att få en jämställd representation i den kongolesiska politiken.
Enligt kongolesisk vallag måste alla partiers vallistor bestå av kvinnor, men en paragraf i samma lag säger att alla listor ändå accepteras. Därmed kan vallistorna i praktiken helt sakna kvinnor.
– Politiska ledare, speciellt manliga, utnyttjar det här med ursäkten att det inte finns några kvinnor med politiska ambitioner eller att de helt enkelt inte kan hitta några kvinnliga deltagare. Vi ville ändra det med en jämställdhetslag, säger Solange Lwashiga.
Tillsammans bestämde de sig för att visa sitt missnöje över den kongolesiska vallagen. På bara tre veckor fick de ihop 207 315 namnunderskrifter! Namnunderskrifterna lämnades sedan över personligen till parlamentets talman i DR Kongos huvudstad Kinshasa. Kort därefter spred sig initiativet utanför landets gränser, och fick stor uppmärksamhet.
I dag är omkring 160, både lokala och internationella, kvinnorättsorganisationer en del av Rien sans les femmes. Vallagen har fortfarande inte ändrats i DR Kongo, men en jämställdhetslag har antagits, vilket tros vara en direkt konsekvens av kampanjen. Rien sans les femmes är ett bra exempel på hur kvinnor direkt kan påverka politiken i demokratisk riktning och hur lokala kvinnorättsorganisationer lyckas med det som beslutsfattare inte förmår.
Sverige har länge varit en stark röst för jämställdhet globalt. Tack vare ett långsiktigt bistånd har kvinnor och flickor världen över fått möjlighet till utbildning, hälsa, försörjning och skydd mot våld. Men de senaste åren har utvecklingen vänt. Samtidigt som kvinnors rättigheter begränsas världen över, minskar också det globala biståndet till jämställdhet. Och Sverige är inget undantag.
23 april 2025
Hatet mot kvinnor växer i nätforum där unga män samlas kring kvinnohat och antifeminism. Det är inte bara ett internetfenomen – det är en del av en större backlash mot jämställdhet.
22 april 2025
Runtom i världen ser vi hur kvinnors rättigheter begränsas och den globala jämställdheten backar. Men hotet mot kvinnors rättigheter sker inte av en slump eller utan kontext. Bakom inskränkningarna finns krafter med en tydlig agenda. Konservativa politiker, nationalistiska regeringar och religiösa fundamentalister arbetar tillsammans för att begränsa kvinnors frihet och rättigheter.
16 april 2025