- För att uppnå jämställdhet måste vi ha en jämställd representation av kvinnor och män i beslutsfattande positioner, säger Solange Lwashiga, talesperson för kampanjen och rörelsen Rien sans les femmes.
Rien sans les femmes betyder ”Inget utan kvinnorna” och är ett initiativ som drogs igång i Demokratiska Republiken Kongo 2015. Idén föddes under en workshop som Kvinna till Kvinna och International Alert anordnade. Efter workshopen gick 15 kvinnorättsorganisationer samman för det gemensamma målet att få en jämställd representation i den kongolesiska politiken.
Enligt kongolesisk vallag måste alla partiers vallistor bestå av kvinnor, men en paragraf i samma lag säger att alla listor ändå accepteras. Därmed kan vallistorna i praktiken helt sakna kvinnor.
– Politiska ledare, speciellt manliga, utnyttjar det här med ursäkten att det inte finns några kvinnor med politiska ambitioner eller att de helt enkelt inte kan hitta några kvinnliga deltagare. Vi ville ändra det med en jämställdhetslag, säger Solange Lwashiga.
Tillsammans bestämde de sig för att visa sitt missnöje över den kongolesiska vallagen. På bara tre veckor fick de ihop 207 315 namnunderskrifter! Namnunderskrifterna lämnades sedan över personligen till parlamentets talman i DR Kongos huvudstad Kinshasa. Kort därefter spred sig initiativet utanför landets gränser, och fick stor uppmärksamhet.
I dag är omkring 160, både lokala och internationella, kvinnorättsorganisationer en del av Rien sans les femmes. Vallagen har fortfarande inte ändrats i DR Kongo, men en jämställdhetslag har antagits, vilket tros vara en direkt konsekvens av kampanjen. Rien sans les femmes är ett bra exempel på hur kvinnor direkt kan påverka politiken i demokratisk riktning och hur lokala kvinnorättsorganisationer lyckas med det som beslutsfattare inte förmår.
Genom sitt projekt lyfter Muzhda Samadi mammornas röster från förorten – deras oro för gängkriminalitet samt tankar och lösningar kring integration och trygghet. Under Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning har hon intervjuat kvinnor om deras upplevelser och tagit fram konkreta förslag för en bättre framtid.
11 december 2024
Med sitt projekt Diaspora:ism lyfter Sukaina Abdulilah frågor om identitet och tillhörighet för personer med migrationsbakgrund och skapar en gemenskap där erfarenheter delas och stereotyper utmanas.
4 december 2024
Filmen "Storasyster" skildrar de höga krav som ofta läggs på storasystrar, särskilt i familjer med migrationsbakgrund. Regissören och manusförfattaren Fayoo Kassim, som deltar i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning, vill ändra bilden av storasystrar.
27 november 2024