Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Stora drömmar att krossa patriarkatet i Serbien

För att stoppa våldet, vara en röst för dem som inte vågar berätta och krossa patriarkatet; möt tre unga kvinnor som bestämt sig för att ta kampen för kvinnors och flickors rättigheter i Serbien.

Milanka Lana Nikolic, Tamara Pavlovic och Tamara Jovanovic bor i Belgrad och kämpar för unga kvinnors rättigheter i Serbien. De är engagerade i Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Alternative Girls’ Center.
Milanka Lana Nikolic, Tamara Pavlovic och Tamara Jovanovic bor i Belgrad och kämpar för unga kvinnors rättigheter i Serbien. De är engagerade i Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Alternative Girls’ Center.

I Serbien är mäns våld mot kvinnor ett stort problem. Till exempel har så mycket som varannan kvinna blivit utsatt för våld i nära relation. Den nationalism som förespråkar traditionella könsroller och begränsar kvinnorna är utbredd. Vi har intervjuat tre unga kvinnor som bestämt sig för att göra motstånd.

Milanka Lana Nikolic jobbar på radio och kämpar för flickors rättigheter i Serbien. Hon är aktiv i Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Alternative Girls’ Center som grundades för åtta år sedan med målet att försvara flickors och kvinnors mänskliga rättigheter. Bland annat har de en tjejgrupp som fokuserar på att stötta flickor som utsatts för våld.

Stöd att lämna våldsamma förhållanden

Lana berättar att hon vill att tjejerna som kommer till Alternative Girls’ Center ska känna att de vet att de kan få stöd – att det går att lämna våldsamma förhållanden.

– Det är särskilt viktigt att prata om det här i byar på landsbygden där det inte pratas om våld. Jag har träffat 15-åriga flickor som lever i relationer där de våldtas och utsätts för psykisk misshandel, de vet helt enkelt inte vart de ska vända sig. Jag vill sprida kunskap om hur man får hjälp, säger Lana.

Vill vara en röst för andra

Tamara Pavlovic har själv deltagit i Alternative Girls’ Centers tjejgrupp.

– Det viktigaste med att vara med i tjejgruppen var att kunna våga berätta och veta att jag inte är ensam, att vara en del av en grupp och veta att de andra skulle ställa upp för mig, säger Tamara.

Nu vill hon vara en röst för dem som inte vågar berätta. Hon vill att fler unga ska få information om sina rättigheter och var de kan söka hjälp.

– Särskilt i byarna på landet är det viktigt att sprida information, där pratas det inte om våld och pojkvänner hindrar sina flickvänner från att börja på universitet, säger Tamara.

Ibland svårt och farligt att förändra

Även Tamara Jovanovic är engagerad i Alternative Girls’ Center. Hon berättar att det ibland är både svårt och farligt att skapa förändring.

– När jag har varit med i protester har polisen varnat mig men jag har stannat – varför skulle jag gå? Jag kommer att göra vad som krävs för att förbättra unga kvinnors situation, säger hon.

Tamara konstaterar att man måste drömma stort för att komma någonstans.

– Jag vill inte förbättra ett existerande system. Jag vill inte minska patriarkatets makt, jag vill ta bort det, avslutar hon.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Serbien sedan 1994. En av de organisationer som får stöd är Alternative Girls’ Center. Organisationen har tjejgrupper för flickor som utsätts för våld, med syftet att stärka och utbilda flickor och unga kvinnor om sina rättigheter. Organisationen jobbar också för att lyfta feministiska värderingar och fredspolitik i Serbien genom påverkansarbete. 

Missa aldrig en nyhet

Håll dig uppdaterad och lär dig mer om arbetet för kvinnors rättigheter – signa upp på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter