I dag lever världens kvinnor farligt. De flyr från krig och förtryck, lever utsatta i flyktingläger och har knapp tillgång till barna- och mödravård.
I dag befinner sig många människor på flykt. Kvinnor utsätts för könsbaserat våld och många mödrar lever ensamma med försörjningsbördan. För de som blir kvar i kriget är vardagen kantad av våld, förlust och begränsade rättigheter.
Även moderskapet kan innebära risker för kvinnor. Många har inte tillgång till gynekologisk vård. Kvinnor kan tvingas in i moderskap via våldtäkt, eller tvingas välja surrogatmödraskap på grund av fattigdom.
Traditioner och konservativa värderingar kan också göra det svårt att själv göra val kring moderskapet. De kvinnor som står upp för sina och andra kvinnors rättigheter kan ses som dåliga kvinnor och mödrar och utsättas för hot och hat.
Mitt i allt detta kämpar Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer outtröttligt för kvinnors rättigheter och fred i konfliktdrabbade områden.
I Irakiska Kurdistan har vår samarbetsorganisation Rasan särskilt inriktat sig på att ge stöd till gravida yazidiska kvinnor som lyckats fly undan IS fångenskap.
– Det har varit tufft att möta de utsatta kvinnorna och höra deras berättelser. Jag har gråtit varje dag. Samtidigt är det fantastiskt att se hur kvinnor reser sig efter vad de varit med om, berättar Rasans medarbetare Ayaz Shalal Hassan.
Våra samarbetsorganisationer i Libanon och Jordanien hjälper kvinnor på flykt med yrkesutbildningar, så att de får möjligheter till egen inkomst och kan försörja sin familj. Vår samarbetsorganisation Women Now for Development gett många kvinnor på flykt ett efterlängtat ljus i mörkret i flyktinglägret Bekaa-dalen i Libanon.
Där får kvinnorna gå utbildningar i allt från psykosocialt stöd, till IT och hårstyling. Kurserna är gratis och har även barnpassning så att familjeförpliktelser inte ska hindra kvinnorna från att delta.
– Det är en annan värld, jag visste inte att jag kunde allt detta! I Syrien drömde jag om en högre utbildning men det fanns inte för mig. Nu vill jag att det ska bli annorlunda och bättre för mina döttrar, säger Ghaita som flytt från Syrien och går flera kurser på centret.
I Georgien väljer fler och fler våldsutsatta och fattiga kvinnor att bli surrogatmödrar, oftast åt västerländska par. Kvinnorna hamnar ofta i en mycket utsatt situation då det inte finns någon lagstiftning som skyddar dem. Hos vår samarbetsorganisation Anti Violence Network of Georgia får de skyddat boende samt juridiskt och psykologiskt stöd.
– Precis som andra våldsutsatta kvinnor behöver dessa surrogatmödrar vårt stöd och att vi skyddar deras rättigheter, säger Nato Shaylakadze från AVNG.
red. Olga Beletski