Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Verksamhetsberättelse 2021

2021 var ett stormigt år för kvinnors rättigheter, och vi såg hur anti-genusrörelsen växte sig starkare i många länder.

Vår rapport ”Solidarity Is Our Only Weapon” beskriver de övergrepp som kvinnorättsförsvarare utsätts för. Även rättigheter som vi ibland tar för givna – som en kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp – är under attack.

Men, 2021 bjöd även på flera solglimtar. I Rwanda vann hela 89 procent av de kvinnliga kandidater som våra partnerorganisationer coachat i lokalvalen. Och våra team i Syrien och Tbilisi organiserade sitt första tvärregionala utbyte någonsin där de fokuserade på förutsättningarna för att arbeta i krigsområden. Om du vill veta mer om vårt arbete och våra resultat under 2021, välkommen att bläddra i vår verksamhetsberättelse! Du kan även ta del av ett par resultat längre ner.

Ladda ner vår verksamhetsberättelse på engelska (pdf) »

Fler kvinnor bland beslutsfattare

I samband med lokalvalen i Rwanda förra året stöttade Kvinna till Kvinna fyra partnerorganisationer i Rwanda som coachade kvinnor.  Vi är glada att berätta att 124 av de 139 kvinnor som coachades av våra partnerorganisationer blev valda. I dag har de positioner som sträcker sig från byledare till distriktsråd. De driver viktiga frågor som våld mot kvinnor och obetalt vård- och omsorgsarbete och ser till att samhällets tjänster och resurser fördelas mer jämlikt. Detta stärker kvinnors röster i hela samhället. Och kanske är det viktigaste resultatet den långsiktiga investeringen i kvinnors ledarskap som i sin tur kan inspirera kommande generationer.

Foto: Haguruka

Banbrytande arbete för jämställdhet i Montenegro

Säg hej till vår fantastiska partnerorganisation Women’s Rights Centre (WRC). De bevakar att jämställdhetslagar implementeras på rätt sätt och företräder orättvist behandlade kvinnor i domstol.

WRC:s starka ställning gör att de kan påverka förändringar i Montenegros lagstiftning. Domare vänder sig numera till WRC för rådgivning innan viktiga rättsfall avgörs och WRC kan på så sätt bidra till prejudicerande domar som stärker allas jämlikhet inför lagen. WRC är en viktig aktör för kvinnors rättigheter och vi är stolta över att jobba tillsammans!

Foto: Boris Pejovic/Vijesti

En seger för Egyptens kvinnor

GELEH, en av våra partnerorganisationer i Egypten, gör ett fantastiskt jobb genom att underlätta för kvinnor att få tillgång till digital juridisk rådgivning och information om kvinnors rättigheter.

Förra året fick GELEH med sig hela civilsamhället i massiva protester mot ett lagförslag om civilstatus som hade inneburit ett bakslag för kvinnors rättigheter. Lagändringarna stoppades – en seger för Egyptens kvinnor!

100 kvinnor, 100 gator

I Bosnien-Hercegovina är flera av våra partnerorganisationer delaktiga i “Peace With Women’s Face” – ett initiativ som syftar till att minnesmärken efter krigen på Balkan på 1990-talet ska vara mer jämställda. Det är oftast män som glorifieras i krigshistorien och kvinnor blir antingen bortglömda eller framställda som offer.

Kampanjen “100 kvinnor, 100 gator” är en del av initiativet och har fått stor uppmärksamhet och stöd från allmänheten. Många städer i landet har gator uppkallade efter manliga krigsveteraner (till och med dömda krigsförbrytare), medan få har namn efter kvinnliga hjältar. I Sarajevo lobbas det till exempel för att döpa om ett torg efter Aida Buturović, en bibliotekarie som blev mördad under kriget när hon försökte rädda böcker.

Foto: Helsiniki Citizens’ Assembly

Arbetar mitt i en krigszon

I nordvästra Syrien, mitt i en krigszon, arbetar vår partnerorganisation Women Now for Development (WND). De erbjuder säkra platser för flickor och kvinnor, där de får psykologiskt stöd för att bearbeta sorg, rädsla, övergrepp, isolering och ångest.

Under 2021 fick 47 flickor och kvinnor veckovisa stödsessioner, både enskilt och i grupp. WND organiserade också självhjälpsutbildningar för 143 flickor och kvinnor, som fick verktyg för att förebygga och hantera kriser.

”Livet kändes helt hopplöst förut. Men så började jag vara med i aktiviteter på centret. Jag lärde känna mig själv bättre och upptäckte mina egna styrkor. Genom projektet ’Planning for Your Future’ lärde jag mig att sätta upp mål, som jag nu arbetar mot.” – Iman, 18 år

Foto: Women Now for Development

Normbrytande arbete i DR Kongo

“Jag gillar verkligen att snickra men har alltid intalat mig själv att jag inte kunde ha det som yrke eftersom jag är kvinna. SEPPAF fick mig att förstå att det inte handlar om att vara man eller kvinna – det handlar om att brinna för yrket.”

Nshobole, 21 år, är en av deltagarna i SEPPAFs (Service By, For and With Women) snickarutbildningar. SEPPAF verkar för ekonomisk jämställdhet och förändring av könsstereotypa normer i arbetslivet i Demokratiska republiken Kongo. Ett fantastiskt projekt som både leder till förändring på individnivå och för hela samhällets syn på vad en kvinna kan eller inte kan!

Foto: Claudine Kitumaini/Laprunelle

Fler verksamhetsberättelser