Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Oplanerade tonårsgraviditeter vanligt i Rwanda

Oplanerade tonårsgraviditeter är vanligt och ökar på landsbygden i Rwanda. En del flickor blir gravida efter att ha blivit våldtagna. Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Réseau de Femmes jobbar med att stärka kvinnorna som bor på landet.

Odette Musengimana som leder Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Réseau de Femmes i Rwanda.
Odette Musengimana som leder Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Réseau de Femmes i Rwanda.

– Det här förstör våra barn. Vi måste få stopp på den här utvecklingen och för att lyckas med det måste vi få med oss lokalsamhället, säger Odette Musengimana som leder Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Réseau de Femmes i Rwanda.

I Rwanda är sex med någon under 18 år alltid detsamma som våldtäkt, även om båda är under 18. Vissa flickor har jämnåriga pojkvänner, men det finns mycket sexuellt våld och många fall där välbeställda äldre män utnyttjar yngre kvinnor, berättar Odette.

Oplanerat gravida slängs ut från hemmet

När en flicka blir oplanerat gravid, även som resultat av en våldtäkt, slängs hon ofta ut från hemmet. Det är förödande för både den unga mamman som måste sluta skolan, och för barnet som kan bli bortlämnat.

Det är stor skillnad på hur kvinnor har det i till exempel Rwandas huvudstad Kigali, där många tillhör medelklassen och känner till sina rättigheter, jämfört med kvinnorna på landsbygden som är mycket fattigare och har väsentligt lägre utbildning.  Réseau de Femmes jobbar uteslutande med att stärka kvinnorna som bor på landet. I det här projektet arbetar organisationen med att få familjerna att acceptera sina döttrar och deras bebisar igen. De har lyckats få 25 tonårsmammor som har flyttat tillbaka hem att även återvända till skolan och samtidigt lyckas ta hand om sina barn.

– Vi har också ordnat jobb för de unga mammorna i ett kooperativ så att de kan lära sig ett hantverk för att så småningom kunna försörja sig själva och sina barn. Vi lär också ut hur man undviker att bli gravid igen och att kvinnor har all rätt i världen att säga nej till oönskat sex. Sen vi startade det här projektet för två år sedan har ingen flicka blivit med barn på nytt, säger Odette.

Låg kunskap om skydd mot oönskad graviditet

Det finns preventivmedel att tillgå i Rwanda, men kunskapen om hur man skyddar sig från oönskad graviditet är låg. Endast par som redan har blivit föräldrar får lära sig om barnbegränsning. Normen på landsbygden i Rwanda säger att unga tjejer inte ska ha sex alls. Därför får de heller ingen information om hur de kan undvika att bli med barn. Om en tjej besöker ett hälsocenter och frågar efter till exempel kondomer, så är ryktet genast igång att hon är en ”dålig” flicka.

– Därför försöker vi få igång ett system där unga kvinnor själva delar ut preventivmedel till sina jämnåriga så att de slipper skvaller på byn, förklarar Odette.

Abort är tillåtet i Rwanda men bara om graviditeten är resultatet av en våldtäkt, och det är svårt att bevisa och få förövare fällda.

Vi arbetar i första hand för att förhindra att de här flickorna alls blir gravida. Fattigdom, okunskap och sexuellt våld är våra ständiga utmaningar, men vi kämpar på, säger Odette Musengimana från Réseau de Femmes i Rwanda.

Gör förändringen möjlig
Din gåva är viktig

Genom att stödja Kvinna till Kvinnas arbete är du med och bidrar till att kvinnor i över 20 länder får en tryggare framtid. Du gör det möjligt för oss att förebygga våld mot kvinnor och se till att kvinnor som utsatts för våld får hjälp.

Ge en gåva