Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Nadiras envisa kamp för medborgarskap

”Mina barn behandlas som utlänningar, trots att de är födda här. Det gör mig jättearg! De borde ha samma rättigheter som alla andra.” Det säger Nadira Nahhas, aktiv i Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation CRTD.A i Libanon.

Nadira Nahhas engagerar sig för att kvinnor i Libanon ska ha samma rättigheter som män. Foto: Christopher Herwig
Nadira Nahhas engagerar sig för att kvinnor i Libanon ska ha samma rättigheter som män. Foto: Christopher Herwig

Rätten till medborgarskap i Libanon är långt ifrån självklar, även om du föds i landet av en libanesisk mamma. Libanesiska kvinnor förnekas enligt lagen att ge medborgarskap till sina barn, vilket innebär att deras barn på många sätt utestängs från samhället, de får till exempel inte rösträtt eller tillgång till sjukvård. Libanesiska män däremot ger automatiskt sina barn medborgarskap. För att förändra den diskriminerande lagstiftningen driver organisationen CRTD.A ett enträget kampanjarbete.

– Vi vill att alla ska ha rätt till medborgarskap, oavsett var föräldrarna kommer ifrån, säger Nadira Nahhas som engagerat sig i frågan i över tio år.

Kaffe och workshop

Knytpunkten för CRTD.A:s verksamhet är kontoret i centrala Beirut. Ett par våningar upp i ett flervåningshus samsas anställda och volontärer. Kaffe och te serveras i små pappmuggar, och runt bordet i grupprummet är en workshop i full gång. Ett tiotal kvinnor och män i olika åldrar lär sig om mänskliga rättigheter. Nadira är en av deltagarna. Hon lyssnar uppmärksamt och antecknar.

– Jag har lärt mig om kvinnors rättigheter genom att engagera mig. Och jag har lärt mig att tala till politiker, så att jag kan påverka samhället. Engagemanget i CRTD.A har gjort mig till en bättre och starkare kvinna, säger hon.

Många stängda dörrar

Nadiras make är amerikansk medborgare, och trots att han gift sig med Nadira får han varken medborgarskap eller arbetstillstånd i Libanon. Libanesiska kvinnor kan nämligen inte ge medborgarskap till sina män heller. Maken arbetspendlar därför till Saudiarabien.

– Våra två söner får inte medborgarskap här, trots att jag är libanesiska med libanesiskt medborgarskap. När de var små tvingades vi betala staten för att de överhuvudtaget skulle få bo i Libanon.

På den fronten har dock utvecklingen gått framåt. Tack vare de kampanjer som CRTD.A drivit tvingas föräldrar inte längre att betala, men barnen måste alltid ha giltiga pass och andra dokument i ordning.

Att inte få medborgarskap innebär även att många yrkesbanor är stängda, något som Nadira och hennes familj är särskilt ledsna över.

– En av mina söner studerade medicin, men vi fick veta att det området får han inte jobba inom. Min andra son ville bli pilot, men inte heller det är tillåtet. Det har varit väldigt nedslående.

Lyckat kampanjarbete

CRTD.A uppskattar att cirka en halv miljon kvinnor, män och barn berörs av problemet med nekat medborgarskap. Ämnet var länge tabubelagt, och först på senare år har det börjat diskuteras i offentlighet och media, tack vare upplysningskampanjer av civilsamhället.

– Nu vet alla vad det handlar om, och politiker debatterar till och med frågan i parlamentet, säger Nadira.

Hur är situationen för kvinnor i Libanon?

– Inte bra. Många kvinnor tror nog att de har rättigheter, eftersom de kan bära shorts och kortärmat på gatorna, men faktum är att kvinnor har sämre förutsättningar än män, till exempel vad gäller underhåll till barn, medborgarskap och skilsmässa. Allt kontrolleras av män. Det gör mig så arg! Det får mig att vilja kämpa mer!

”Hundra år efter USA”

Nadira studerade i USA när hon var yngre. När hon kom tillbaka till Libanon var skillnaderna mellan länderna uppenbar för henne.

– I USA har kvinnorna kommit långt. Alla har rätt till medborgarskap. Om du har problem med din man så kan du ringa polisen, och så slänger de ut honom. När jag kom tillbaka hit så tänkte jag ”oh my god, vi är hundra år efter”.

Men, det är inget som avskräckt Nadira från engagemang, snarare tvärtom.

– Jag kommer fortsätta kämpa för att förändra lagen vad gäller medborgarskap, och vi på CRTD.A är helt inställda på att vi kommer lyckas, förr eller senare, säger Nadira.

Ida Svedlund