Sverige har länge varit en stark röst för jämställdhet globalt. Tack vare ett långsiktigt bistånd har kvinnor och flickor världen över fått möjlighet till utbildning, hälsa, försörjning och skydd mot våld. Men de senaste åren har utvecklingen vänt. Samtidigt som kvinnors rättigheter begränsas världen över, minskar också det globala biståndet till jämställdhet. Och Sverige är inget undantag.
Trots att regeringen länge tryckt på jämställdhet som ett kärnvärde visar biståndsmyndigheten Sidas egna siffror en annan verklighet. Kvinna till Kvinnas granskning av Sveriges jämställdhetsbistånd visar att andelen bistånd som har jämställdhet som huvud- eller delfokus är det lägsta på över 20 år.
Sedan 2019 har det bistånd som haft jämställdhet som huvudsyfte minskat med mer än två miljarder kronor – från 4,8 till 2,5 miljarder. Det är en utveckling som går tvärtemot Sveriges löften om att stå upp för kvinnors och flickors rättigheter globalt och kommer ha direkta konsekvenser för det långsiktiga jämställdhetsarbetet världen över.
Sverige är inte ensamma med att sänka det globala stödet för jämställdhet. Det amerikanska biståndet USAID har sedan början av januari varit fruset och nu inför i stället President Trump och hans administration stora restriktioner på arbetet för kvinnors rättigheter – bland annat genom Project 2025 och Global Gag Rule.
Även länder som Frankrike, Nederländerna och Storbritannien, som tidigare prioriterat jämställdhetsbiståndet, har gjort kraftiga nedskärningar. Av de 32 länder som ingår i det internationella forumet för biståndsgivare har 20 stycken valt att minskat sitt stöd till jämställdhet.
Nedskärningarna får förödande konsekvenser för kvinnor och flickor runtom i världen som nu får mindre tillgång till utbildning, vård och skydd mot våld. Deras röster får mindre utrymme – samtidigt som motståndet mot deras rättigheter växer sig allt starkare.
Jämställdhetsbiståndet gör konkret skillnad. Det ger kvinnor och flickor världen över möjlighet att ta sig ur våldsamma relationer, starta företag, utbilda sig och organisera sig för förändring. Det är ett globalt arbete som förändrar liv – och formar samhällen med mer jämlikhet, fred och demokrati.
När kvinnor får makt över sina egna liv minskar risken för krig, barnäktenskap och fattigdom. Det skapar tryggare, starkare samhällen för alla. Varje krona räknas.
Sverige har länge varit ett föredöme för det globala jämställdhetsarbetet. Men nu krävs handling. Om regeringen menar allvar med att fortsätta vara en stark röst för kvinnors och flickors rättigheter – måste det också synas i budgeten.
Regeringen måste omedelbart bryta den nedåtgående trenden och återställa och öka jämställdhetsbiståndet. Det handlar inte bara om pengar – det handlar om liv, frihet och framtid.
Vi är många som står upp för kvinnors rättigheter. Tillsammans kan vi nu höja våra röster för att skydda arbetet för global jämställdhet och kvinnors rättigheter!
Namninsamlingen kommer att överlämnas till biståndsminister Benjamin Dousa, som ytterst ansvarig för regeringens biståndspolitik. Var med och visa att detta inte är tiden för att backa – regeringen måste prioritera jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter i kommande budget.
Under de senaste decennierna har världen sett historiska framsteg för kvinnors rättigheter. Lagstiftning för jämställdhet, rätten till utbildning och skydd mot våld har förbättrats i många länder. Men nu ser vi hur kvinnors rättigheter backar på olika platser runtom i världen. Konservativa makter begränsar kvinnors frihet och utrymme i samhället, och den globala jämställdheten hotas.
15 april 2025
Runtom i världen ser vi hur kvinnors rättigheter begränsas och den globala jämställdheten backar. Men hotet mot kvinnors rättigheter sker inte av en slump eller utan kontext. Bakom inskränkningarna finns krafter med en tydlig agenda. Konservativa politiker, nationalistiska regeringar och religiösa fundamentalister arbetar tillsammans för att begränsa kvinnors frihet och rättigheter.
16 april 2025
Hatet mot kvinnor växer i nätforum där unga män samlas kring kvinnohat och antifeminism. Det är inte bara ett internetfenomen – det är en del av en större backlash mot jämställdhet.
22 april 2025