”Jag vill inspirera, engagera och pusha utlandsfödda kvinnor. Ibland tror jag att vi har en spärr inom oss som gör att vi inte tar för oss”, säger Shiva Ardali, försäljningschef och mentor inom Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.
Tjugo unga kvinnor med migrationsbakgrund går Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning och alla har matchats och erbjudits en egen mentor. Vi stämde träff med tre mentorer för att höra varför de engagerar sig, och hur det gått hittills. På plats på mentorn Jennifer Jensens kontor i centrala Göteborg var även två deltagare i ledarskapsutbildningen.
Det bubblar snart runt bordet när mentorer och deras adepter samlas, de har mycket att dela med varandra: erfarenheter, perspektiv och frågor. Och alla är ense om att unga kvinnor med migrationsbakgrund som är nyfikna på ledarskap behöver mer uppmärksamhet och stöttning.
– Jag tycker det här är superviktigt. Jag är glad att kunna ställa upp och engagera mig som mentor, säger Sanna Parvaneh, verksamhetsledare inom techbranschen, som träffat sin adept Fayoo Kassim Abdallah ett par gånger.
Ledarskapsutbildningen pågår under ett års tid och under denna period ska mentorer och adepter ses 6–8 gånger, helst fysiskt. Sanna Parvaneh är nöjd med starten.
– Det har gått bra! Vi hade ett roligt första telefonsamtal och sedan träffades vi på ett fik, Fayoo fastade då så det blev inte så mycket fikande, men vi hade ett jättespännande samtal. Vi är en bra matchning. Fayoo är väldigt inspirerande, smart och rolig. Vi har många likheter, som vår bakgrund, tankarna, drivet. Vi kommer säkert ses mer än vad utbildningen kräver, säger Sanna Parvaneh.
Även Shiva Ardali, försäljningschef på Just Green, känner att det funkar bra mellan henne och adepten Sahar Teimouri.
– Hon är extremt smart och på, driven som bara den. Vi har liknande bakgrund och uppfostran, så vi har lätt att förstå varandra. Vi utlandsfödda kvinnor är extremt dedikerade, och ibland går det för fort. Som mentor kan jag då vara en viktig bromskloss. Men också en push när det borde gasas på.
Något av det viktigaste som mentorerna kan bidra med, menar Shiva Ardali, är att dela sina lärdomar och strategier.
– Vi har gjort misstag och lärt oss ett och annat. Och det delar vi gärna med oss av, hjulet behöver liksom inte uppfinnas på nytt.
Ett av syftena med mentorskapet är att det ska fungera som en dörröppnare och ge tillgång till nya kontakter och nätverk. Detta är Jennifer Jensen, head of operations på företaget Annevo, glad att kunna bidra med till sin adept Nina Izerhab.
– Jag jobbar med jämställdhet inom techbranschen till vardags, en bransch som präglas av manliga normer. Det känns jättekul att få vara bollplank till Nina och utmanas av de frågor som hon ställer. Jag lär mig mycket i processen och får nya perspektiv, säger Jennifer Jensen.
Jennifer Jensen och Nina Izerhab filar tillsammans på upplägget för deras träffar. Och för Nina Izerhab är mentorskap något nytt, en utmaning.
– Det var lite därför jag sökte ledarskapsutbildningen, för att prova något nytt. Om det ska ske en förändring så måste man utmana sig själv. Jag har fått handledning tidigare, inom min utbildning, men mentorskapet är annorlunda. Nu handlar det om mig som person, inte bara mitt yrke. Och det är jättegivande. Vi jobbar på att bygga upp och ha en personlig relation där man kan dela tankar och farhågor, ett safe space, berättar Nina Izerhab.
Även Fayoo Kassim Abdallah tycker att mentorskapet är värdefullt och hon ser fram emot fler träffar med sin mentor Sanna Parvaneh. Fayoo Kassim Abdallah känner att det är mycket som står i vägen för en ledarskapskarriär när man bär slöja, är muslim och kommer från förorten.
– När jag växte upp i Angered kände jag mig som normen, sen började jag på gymnasiet och insåg att jag inte alls tillhörde normen. Och den utanförkänsla man får, den är svår att sätta ord på, och svår att skaka av sig, berättar hon.
Att då ha en mentor som är en förebild, som faktiskt lyckats ta sig fram, det tycker Fayoo Kassim Abdallah är hoppingivande.
– Man får inte ge upp, peppar Sanna Parvaneh.
Rekryteringen av deltagare och mentorer till ledarskapsutbildningen 2025 öppnar i slutet av sommaren 2024. Om du vill försäkra dig om att inte missa ansökan, börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning finansieras av Svenska Postkodlotteriet. Tillsammans vill vi skapa framtidens kvinnliga förändringsaktörer som ska verka för en positiv samhällsutveckling i sina områden. Tack Svenska Postkodlotteriet och alla lottköpare som möjliggör att vi kan rusta unga kvinnor till att bli framtidens ledare!