De går först i demonstrationerna och är ledande i oppositionen. Kvinnorna har tagit en huvudroll i protesterna i Belarus. ”Vi vet faktiskt inte riktigt hur vi kvinnor i Belarus blev så kompetenta och organiserade, vi brukar faktiskt skoja om det” säger den framträdande aktivisten Julia Mickiewicz.
Drygt sex veckor efter valet marscherar fortfarande hundratusentals människor på Belarus gator mot att Lukasjenko, den sittande presidenten sedan 26 år, utropade sig som segrare i vad många ser som ett riggat val. När väljarna inte ville acceptera resultatet och gick ut i demonstrationer blev regimens brutala bemötande av främst de manliga demonstranterna en ögonöppnare för alla.
Efter stora Facebook-upprop bestämde sig kvinnorna för att marschera främst istället och i ett slag blev protesterna fredliga. Detta förändrade även polisernas bemötande. Plötsligt blev ingen gripen och de kvinnliga demonstranterna har haft en utpräglad antivåldsmetodik.
– Vi ska fortsätta med fredliga protester och använda humorn som vapen. Kvinnor har också klätt ut sig i vitt och i brudklänningar, berättar Julia Mickiewicz som är medlem av den feministiska gruppen i koordinationsrådet som vill verka för ett ordnat överlämnande av makten under den pågående krisen.
– Vi planerar även en feministmarsch där vi ska kasta glitter på polisen om de blir fysiska och närgångna. Glitter är jättesvårt att få bort. På så sätt får poliserna en ’märkning’.
Kvinnorna i Belarus har i många år varit aktiva i valkampanjerna och i oppositionen. Men det hände något avgörande när Svetlana Tichanovskaja klev fram i somras. Utan tidigare politisk erfarenhet tog hon över från sin man som kandiderade till presidentposten men blev fängslad.
– Det var nog ett misstag från Lukasjenko att låta henne bli presidentkandidat. Han trodde inte att hon skulle vara så stark och modig, men hon blev snabbt en symbol för förändringen, säger Julia.
Ett annat misstag diktatorn gjorde var att tidigare i år säga att en kvinna aldrig kan styra Belarus. ”Vår konstitution passar inte för kvinnor eftersom presidenten har så mycket makt” påstod Lukasjenko.
– Ledarskiktet är patriarkalt, men folket är det inte. Hans uttalande väckte verkligen kvinnorna. Vi har inte haft en enad kvinnorörelse tidigare, men nu blev det med ens lättare att samarbeta, säger Julia.
Den senaste veckan har polisernas attityd mot de kvinnliga demonstranterna förändrats och flera hårdhänta ingripanden och brutala slag har förekommit. Kvinnor som tagits i förvar har hotats med gruppvåldtäkter.
– Det är regeringens strategi att hota befolkningen med sådant som våldtäkter och även långa fängelsestraff, för det är deras enda medel. Men de vet också att det inte funkar. Folk fortsätter att gå i demonstrationerna, säger Julia.
Julia Mickiewicz menar att de haft stor hjälp av det svenska stödet till det belarusiska civilsamhället som därför har kunnat växa.
– Vi har kunnat ha möten utanför landet. Min egen organisation till exempel har stöd av svenska ABF, säger hon.
Julia kommer också att vara kvar i Belarus hur situationen än utvecklar sig.
– Alla som är aktiva är under hot. Men vi har bestämt oss för att fortsätta, vi kan inte tänka på hotet hela tiden, då tappar vi drivkraften. Jag vet vad jag gör och vilka risker jag tar. Jag har jobbat i civilsamhället länge och varit politiskt aktiv tidigare, så jag vet jag ger mig in i.
Håll dig uppdaterad om vårt arbete, kvinnors rättigheter i världen, lediga jobb och mycket mer.