Tack vare henne har tusentals flickor i Kamerun kunnat gå i skolan. I höstas prisades juristen och jämställdhetskämpen Marthe Wandou med Right Livelihood Award.
Sexuellt våld, barnäktenskap och att inte kunna gå i skolan – detta är verkligheten för många flickor i norra Kamerun.
Kvinnorättskämpen Marthe Wandou växte själv upp i en av regionens byar. I mer än 20 år har hon arbetat för att motverka och stoppa våld mot kvinnor och flickor – för att fler flickor ska kunna gå i skolan och fler överlevare av våld ska få stöd.
Området i närheten av Tchadsjön är ett av Kameruns fattigaste. Tusentals flickor kan inte gå i skolan – många för att de inte har något födelsebevis. Andra hoppar av skolan eftersom de utsätts för våld och trakasserier. Allt detta leder till att fler flickor tvingas in i barnäktenskap.
Marthe ville förändra situationen och grundade därför år 1998 organisationen ALDEPA (Action Locsle pour un Développement Participatif et Autogéré). Genom att jobba tillsammans med flickor, föräldrar och lärare vill Marthe skapa en trygg skolmiljö. Och även om andelen flickor som går i skolan fortfarande är förhållandevis låg, så har det blivit bättre.
– Nu går ungefär 40 procent av flickorna här i skolan, jämfört med 70 procent i andra delar av landet. Det är inte så många som vi skulle önska, men det är en stor förändring gentemot när vi började, säger Marthe.
Förutom att ge fler flickor möjlighet att gå i skolan, jobbar ALDEPA också med psykosocialt stöd till flickor som blivit utsatta för våld. På många platser i regionen är våldet utbrett.
När terroristorganisationen Boko Haram slog till år 2013, blev situationen ännu värre. Tusentals flickor och kvinnor tvingades fly eller blev kidnappade och utsattes för barnäktenskap och övergrepp.
Tillsammans med ALDEPA har Marthe arbetat för att stötta överlevare av våldtäkt och övergrepp för att de ska kunna återvända hem och återuppta sina liv. Hon har också jobbat för att sätta ljuset på de förödande konsekvenserna av terroristernas framfart.
ALDEPA har i dag hjälpt mer än 50 000 kvinnor och flickor. En av deras viktigaste insatser är att jobba med flickor från tidig ålder, helst innan tonåren eftersom många flickor tvingas gifta sig redan när de är 13 eller 14 år gamla, förklarar Marthe.
– Min vision är att varje flicka ska kunna växa upp i en trygg miljö där hon har möjlighet att gå till skolan och slipper utsättas för sexuellt eller könsbaserat våld, säger hon.
– Flickor ska ha möjlighet att bestämma över sina egna liv, känna till sina rättigheter och kunna försvara sig gentemot förövare.
I höstas stod Marthe som en av fyra pristagare till Right Livelihood Award, också känt som det alternativa Nobelpriset. Sedan 1980 delas priset ut till modiga personer och organisationer som gör insatser för en bättre värld. År 2002 var Kvinna till Kvinna en av pristagarna.
När Marthe fick veta att hon skulle bli en av 2021 års pristagare fylldes hon av styrka och mod:
– Det betydde att mitt arbete sågs och uppskattades. Jag kände stolthet och tänkte på alla de flickor och kvinnor som jag arbetar med, säger hon.
– Vi tror att vi är små, men nu är vi världskända. Det ger synlighet men är också ett erkännande av arbetet för flickors och kvinnors rättigheter. Eftersom fler nu känner till verkligheten i min region är jag säker på att fler kommer att bli intresserade av att lära sig mer och hjälpa till.
Kvinna till Kvinna arbetar inte i Kamerun men har verksamhet i andra länder i Afrika.
Håll dig uppdaterad och lär dig mer om arbetet för kvinnors rättigheter – signa upp på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!