Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Ledare i Gemaket – nu jobbar hon med bistånd

Det var Turkan Omaris driv för kvinnors rättigheter som gjorde att hon hoppade på möjligheten att vara volontär för Kvinna till Kvinna. I dag jobbar hon på Sveriges biståndsmyndighet.

Turkan Omari var volontär för Kvinna till Kvinna som ledare i Gemaket för tre år sedan. I september förra året fick hon en av de få platserna till ett traineeprogram på Sida, Sveriges biståndsmyndighet. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Lingaas Türk
Turkan Omari var volontär för Kvinna till Kvinna som ledare i Gemaket för tre år sedan. I september förra året fick hon en av de få platserna till ett traineeprogram på Sida, Sveriges biståndsmyndighet. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Lingaas Türk

I ett nyhetsbrev från Kvinna till Kvinna fick statsvetaren Turkan Omari syn på möjligheten att volontärarbeta som ledare i Gemaket, Kvinna till Kvinnas program för nyanlända tjejer och unga kvinnor i Sverige.

– Kvinna till Kvinna var en organisation jag hade koll på eftersom jag brinner mycket för jämställdhet. När jag läste om Gemaket, och möjligheten att vara med i en grupp av ledare, kändes det för bra för att missa, säger Turkan.

Drivet för kvinnors rättigheter har hon haft med sig länge. Tanken att alla kvinnor, överallt, ska kunna ha makt och inflytande att påverka världen.

– Jag älskar det där citatet av Alice Paul ”There will never be a new world order until women are a part of it.” Jag tycker att det visar vad det i grunden handlar om: maktstrukturer. Att vi måste få bort hela maktspelet, säger hon.

Mångfald, kreativitet och oliktänkande

Om sin tid som volontär, berättar Turkan att hon kände ett systerskap i Gemaket och att det var en viktig plattform som handlade om att stärka varandra.

– Något som Kvinna till Kvinna verkligen lyckades med var mångfald. Det är så viktigt med folk som tänker olika. Det blir så kreativt i en grupp. Jag lärde mig mycket från de andra som var ledare, de gav mig helt andra perspektiv och jag såg på vissa frågor på helt andra sätt, säger Turkan.

Förutom att hon fick konkret kunskap om kvinnors rättigheter, såsom FN-resolutioner och mänskliga rättigheter, tycker hon också att Gemaket var en rolig aktivitet:

– Man kommer ur sin vardag och det blir en helt ny miljö som man kanske inte skulle befinna sig i annars.

Sedan 2018 har Gemakets program gjorts om och i höst lanserar Kvinna till Kvinna en ledarskapsutbildning i ny tappning för unga aktivister med migrationsbakgrund. Turkan rekommenderar alla som är intresserade av att jobba med internationella frågor eller kvinnorättsfrågor att söka till Gemakets nya program.

– Man får träffa så mycket kompetenta personer som jobbar på Kvinna till Kvinna och höra om vad de gör. Du har allt att vinna och inget att förlora på att söka!

Jobba med mänskliga rättigheter

I dag jobbar Turkan på Sverige biståndsmyndighet, Sida. När masterexamen var klar dök ansökan till ett nystartat traineeprogram på Sida upp. Det kändes som den perfekta möjligheten att få jobba internationellt och med utvecklingsfrågor. Ändå tvekade Turkan innan hon sökte.

– Jag tänkte att det var så himla många som skulle söka. Och det var det ju. Så jag känner mig både hedrad och stolt att jag fick den här möjligheten. Det har verkligen varit som en dröm, berättar hon.

Nu har hon fast anställning och jobbar som programhandläggare. Det viktigast hon har lärt sig på jobbet är att det inte är så lätt som man tror att det ska vara att jobba med mänskliga rättigheter. Det krävs både uthållighet och hopp om framtiden.

– Det finns så mycket orättvisor världen över och så mycket utveckling som går bakåt, jag kan bli ledsen av att det är så mycket motstånd och en konstant kamp. Men jag inspireras varje dag av mina kollegor som inte ger sig, säger Turkan.

Om Gemaket

Kvinna till Kvinna har genom åren bedrivit olika utbildningar och initiativ riktade till tjejer i Sverige. Ledarskapsutbildningen Gemaket pågick 2021–2023 och vände sig till unga kvinnorättsaktivister med migrationsbakgrund.

2024 lanserar vi en ny ledarskapsutbildning som bygger på våra erfarenheter från Gemaket. Temat är ledarskap, jämställdhet och migration. Nyfiken? Vi söker både deltagare och mentorer.

 

Läs mer om vår nya ledarskapsutbildningen »