Swisha en gåva till 90 18 003

”Kvinnors rättigheter har alltid varit en stor och viktig sak för mig”

Gemaket, projektet där tjejer som är nya i Sverige kan möta tjejer som bott här längre, har precis startat. Vi har träffat deltagaren Saba Barmayehvar efter en av Gemakets första gruppträffar.

"Systerskap för mig betyder att stå bakom varandra och peppa varandra. Det är viktigt och betyder att från och med nu kommer jag inte vara ensam längre", säger Saba. Foto: Julia Örtegren

– Kvinnors rättigheter har alltid varit en stor och viktig sak för mig, därför vill jag göra skillnad. När jag såg projektet tyckte jag det lät väldigt intressant för mig, både för att jag kan lära mig någonting och göra skillnad i världen, Saba Barmayehvar som är med i Gemakets Stockholmsgrupp.

Under dagens träff pratade vi om kvinnors rättigheter, vad tar du med dig från träffen?

– Massor! Man lär sig så himla mycket här. Från denna träff tar jag med mig att oavsett om det finns många lagar så finns det också annat som påverkar oss. Hur man hanterar det – det är en viktig fråga.

Saba Barmayehvar tillsammans med Amena Sadat som också är med i Kvinna till Kvinnas projekt Gemaket. Foto: Julia Örtegren
Saba Barmayehvar tillsammans med Amena Sadat som också är med i Kvinna till Kvinnas projekt Gemaket. Foto: Julia Örtegren

Varje deltagare i Gemaket får möjlighet att utveckla en egen projektidé, ett ”small project” som de kan söka finansiering för. Det kan handla om allt ifrån att få hjälp med att söka vidareutbildningar till att starta ett eget fotbollslag eller en mindre affärsverksamhet.

– Jag ser fram emot small projects och funderar på hur jag ska göra det. Jag har många idéer och tänker på hur jag kan göra dem till verklighet. Jag ser mycket fram emot det, säger Saba.

Vad betyder ordet systerskap för dig?

–Systerskap för mig betyder att stå bakom varandra och peppa varandra. Det är viktigt och betyder att från och med nu kommer jag inte vara ensam längre. Bara i Sverige kommer jag att ha massor av systrar. Jag hoppas att vi en dag kommer ha massor av systrar i hela världen!

5 mars 2018

Vill du också gå med i Gemaket?

Vi söker dig som är 15-25 år gammal och som nyligen har flyttat till Sverige eller har bott här i några år. Gemaket finns just nu i Stockholm och Göteborg, och kommer under 2018 starta i Umeå, Uppsala, Malmö och Linköping.

Läs mer och gå med i Gemaket här »

Läs mer om Gemaket: