Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Kvinnocentret ger en gnista av hopp”

Fjortonåriga Elham, på flykt i Jordanien, gifte sig med en artonårig landsman från Syrien. Efter upprepad misshandel flyttade hon tillbaka till sin familj och får i dag stöd och hjälp av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation JWU.

Elham är en av många kvinnor som fått hjälp av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Jordanian Women´s Union. Foto: Kvinna till Kvinna/Nada Qaddoura
Elham är en av många kvinnor som fått hjälp av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Jordanian Women´s Union. Foto: Kvinna till Kvinna/Nada Qaddoura

Dagen Elham gifte sig var hon 14 år gammal. Hon minns det väl. Han var 18 och, precis som hon, en syrier som flytt till Jordanien för att undkomma kriget där hemma. Elham flyttade in tillsammans med sin nye man och hans familj, men mindre än tre månader senare var allt över.

– Han slog mig. Våldet fortsatte även efter att han fick veta att jag var gravid. Vid ett tillfälle kastade han ut mig och vägrade ha kontakt på fyra dagar, säger Elham.

Efter den händelsen bad Elham om att få återvända hem till familjen i flyktinglägret Baqa’a, nära den jordanska huvudstaden Amman. Hon var 15 år, gravid och traumatiserad av våldet under sitt korta äktenskap.

Mötet med JWU blev en vändning

Vändningen kom när hon mötte Elham Aid, en socialarbetare från Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Jordanian Women’s Union (JWU), som driver ett center för att stötta kvinnor i flyktinglägret.

– Jag hörde talas om JWU ryktesvägen; de är välkända här i Baqa’a”, säger Elham.

JWU hjälpte Elham att ansöka om underhållsbidrag. Hennes man dömdes till att betala detta, men hade då redan lämnat landet.

– Jag har inte hört något från honom sedan dess, säger Elham vars dotter Noor har hunnit fylla ett år och tre månader. Hon är ett glatt och nyfiket barn, som kikar i skåpen medan vi pratar på JWU:s kontor.

– Min dröm är att bli en familj igen. Jag tror att det är bäst för min dotter. Men jag är osäker på framtiden och vet inte hur min situation ska lösas, säger Elham, och bänder loss en nyckelknippa från Noors näve.

Centret som enda tillflykt

JWU hjälper många kvinnor som Elham, som lider av trauma efter ett att ha blivit utsatta för våld. De erbjuder bland annat juridisk rådgivning och psykosocialt stöd.

– Ungefär 15 till 20 syriska kvinnor och flickor kommer till JWU:s center varje dag. För många av kvinnorna fungerar centret som enda tillflykt, där får de en gnista hopp och välbehövlig vägledning när de försöker hantera utmaningarna i livet som flykting, säger socialarbetaren Elham Aid.

Hon menar att många som lever på flykt i Baqa’a har få möjligheter till arbete och lever med en ekonomisk påfrestning. Barnäktenskap och våld i hemmet kan bli följderna av en pressad situation.

JWU informerar familjer om deras juridiska situation och kvinnor om deras rättigheter.

– Utan JWU:s hjälp hade jag inte vetat vad jag skulle göra, säger Elham, som fortsätter att delta i föreläsningar på centret.

Om det slutligen blir skilsmässa mellan henne och maken tror hon inte att hon kommer att gifta om sig.

– Jag vill ägna mitt liv åt min dotter. Jag skulle vilja att hon blir advokat en vacker dag så att hon kan försvara sina rättigheter.

Olivia Cuthbert

Översättning: Molly Grönlund Müller

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Jordanien sedan 2006. Läs mer om vårt arbete i Jordanien »