Swisha en gåva till 90 18 003 Swish
Foto: Gloria Powell

Tack för att du är med och gör världen bättre!

Du är en viktig del av vårt arbete och vi vill gärna dela några av förra årets ljusglimtar med dig. Kvinna till Kvinna arbetar nära och långsiktigt med över 100 partnerorganisationer i 20 länder och utgår alltid från behoven på plats. Vi är så stolta över att få jobba med dessa fantastiska kvinnor runt om i världen.
Läs Dalyas historia »
Dalya Mahmood Almaamary. Foto: Iraq Leadership Fellows program

📍Irak: ledde sökandet efter försvunna familjemedlemmar som kidnappats av ISIS

Efter år av försök att hitta sin försvunne pappa ville Dalya Mahmood Almaamary kämpa för andra saknade familjemedlemmar som kidnappats eller dödats av ISIS. Genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Ahel fick hon kunskap och verktyg som gjorde det möjligt för henne att organisera en kampanj som till slut fick parlamentet i Irak att agera.

”Vi gjorde vårt bästa och jag känner att kvinnors röster har blivit starkare. Parlamentet fick en ny bild av oss, särskilt när de såg att vi visste hur man skulle organisera möten med lokala myndigheter.”

Läs Dalyas historia »

📍Palestina: hanterade 700 fall av trakasserier online

Vår palestinska partnerorganisation Assiwar ger psykosocialt stöd dygnet runt genom sin hjälplinje och stödchatt till personer som utsatts för hot och trakasserier online.

Under 2022 hanterade de 700 fall, inklusive ett fall där en ung kvinna blev hotad av en man som skulle dela hennes privata videor på sociala medier. Assiwar gav henne juridiskt stöd och hjälpte henne att kontakta polisen för att få stopp på hoten.

Paola, deltagare i programmet. Foto: Gloria Powell

📍Rwanda: vill vända den negativa trenden

Våld mot flickor ökar i Rwanda. Vi och våra lokala partnerorganisationer arbetar outtröttligt för att vända den negativa trenden. Paper Crown Rwanda har startat ett program där flickor får lära sig självförsvar. Flickor som gått programmet vittnar om att teknikerna de fått lära sig har räddat dem från sexuella och fysiska övergrepp.

”Flickor lär sig att hålla tyst och titta ner när de pratar. Även de som försöker säga ifrån stämplas som rebelliska eller för pratsamma. Detta tankesätt är fel!”

– Sandrine, deltagare i programmet

📍Syrien: ”jag kommer aldrig mer låta något komma i vägen för mina drömmar”

Badael, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i norra Syrien, stöttade förra året 202 rättighetsbärare med utbildning med målet att deltagarna ska kunna bli självförsörjande och stärkta ekonomiskt. Batoul* var en av alla som gick utbildningen:

”När jag började utbildningen var det som att komma till himmelriket! Jag bor i ett flyktingläger och har aldrig kunnat slutföra min universitetsutbildning. Det har varit jobbigt, men tack vare Badael har jag nu fått nya färdigheter. Jag känner mig stark och självsäker och jag kommer aldrig mer låta något komma i vägen för mina drömmar.”

*Batoul heter egentligen något annat.

Foto: Imrana Kapetanović

📍Bosnien-Hercegovina: ger rättshjälp till 1 000 våldsutsatta kvinnor varje år

Center of Women’s Rights grundades år 1996 för att stärka kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter under efterkrigstiden. De arbetar dagligen med att stötta kvinnor som behöver juridisk rådgivning och mötte under året 1 000 kvinnor. Att öka medvetenhet om våld i hemmet och jobba för förändring på samhällsnivå är också en viktig del av deras arbete.

Foto: Kvinna till Kvinna/Bridget Rhinehart

📍Demokratiska republiken Kongo: Mama Radio står upp mot våldet!

”Tack vare Mama Radio har vi kunnat bryta tystnaden om sexuellt våld, informera om frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och ta bort tabun kring dessa ämnen.”

– Julienne Baseke på AFEM

Mama Radio är en lokal radiostation som drivs av vår partnerorganisation AFEM – ett nätverk av kvinnliga journalister i Demokratiska republiken Kongo som främjar kvinnors rättigheter, jämställdhet och fred genom radiosändningar.

📍Liberia: mötesplats för hbtqia+-försvarare

Under 2022 tog flera hbtqia+-personer emot fysiska och verbala hot på sociala medier i Liberia efter att en anonym person börjat dela information online om personer från communityt kring deras sexuella läggning, preferenser och hiv-status. Flera som blev utpekade avvisades av sina familjer och har sedan dess levt i ständig rädsla att bli straffade.

Kvinna till Kvinna har efter händelserna gett kvinnorättsförsvarare och hbtqia+-försvarare utrymme att dela sina erfarenheter med ett större nätverk och planera för framtida gemensamma insatser för att stärka hbtqia+-personers rättigheter i Liberia, med vår nyaste partner Sisters 4 Sisters i täten.

📍Sverige: Femdefender Talks

Sedan augusti 2019 intervjuar Kvinna till Kvinna olika kvinnorättsförsvarare i serien Femdefender Talks. Under 2022 hade vi fem samtal med:

  • jämställdhetsexperten Ida Östensson
  • goodwillambassadörerna Linnéa Claeson, Fanna Ndow Norrby och Alexandra Pascalidou
  • vår nya goodwillambassadör Sarah Dawn Finer
  • barnmorskan och författaren Asabea Britton
  • författaren och influencern Atilla Yoldas

 

Se alla avsnitt i efterhand »

📍Ukraina: stöttar kvinnor och barn på flykt

När Ukraina invaderades av Ryssland i början av 2022 startade vi en katastroffond för att kunna stötta kvinnorättsorganisationer och kvinnorättsförsvarare i och från Ukraina. En av dem är Center Women’s Perspectives i Lviv. Organisationen är specialiserad på att stötta våldsutsatta kvinnor och omvandlade sitt skyddande boende till ett akut boende för människor på flykt.

”Kvinnor som har pengar eller en bil, de kan ta sig till Europa. Men de mest utsatta kvinnorna, som verkligen behöver hjälp.”

– Marta Chumalo, Center Women’s Perspectives

Eka Tsereteli och Nino Kharchilava. Foto: Natalia Mchedlishvili

📍Georgien: hårt arbete gav resultat

I Georgien har politiker vunnit röster på homofobiska ställningstaganden i många år och homosexualitet används inte sällan som ett sätt för att flytta fokus från sociala och ekonomiska problem.

Detta har lett till att vår partnerorganisation Women’s Initiatives Supporting Group (WISG) regelbundet möter hot och hat som har jobbat för förändring sedan 2000. Men i december förra året vann de en betydande seger i Europadomstolen där tre transpersoners juridiska könstillhörighet erkändes, efter att deras rättigheter kränkts av georgiska staten.

📍Nagorno-Karabach: kvinnors rättigheter i krig och konflikt måste uppmärksammas!

Konflikten i Nagorno-Karabach har pågått i många år men är relativt okänd i Sverige. Eldupphör mellan Armenien och Azerbajdzjan utlystes redan 1994 men ännu har inget varaktigt fredsavtal undertecknats. Effekterna på kvinnor i konflikten har länge ignorerats vilket också leder till mindre ansträngningar att skydda kvinnors rättigheter.

Förra året sammanförde vi kvinnorättsförsvarare, forskare och experter för att ta fram ett policydokument som belyser vikten av skydda och stötta kvinnor drabbade av konflikten –Strengthening Women’s Access to Benefits After the Second Nagorny-Karabakh War.

Rosie Ball, påverkansrådgivare i Bryssel.

📍Bryssel: nytt kontor

I januari öppnade vi äntligen dörrarna till vårt första kontor med EU-fokus – resultatet av 15 års påverkansarbete mot EU. Vårt arbete i Bryssel fokuserar på att granska, analysera och påverka EU:s utveckling av politik som kan ha inverkan på kvinnors och hbtqia+-rättigheter, feministisk fred, sexuellt- och genusbaserat våld.

Vi fortsätter arbeta för att uppmärksamma kvinnors situation i konfliktdrabbade områden, och för att stärka kvinnors röster och inflytande!