Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Kvinna till Kvinna välkomnar fredspris till kvinnorättsaktivister

– Det är otroligt glädjande att årets fredspris går till personer som arbetar med och uppmärksammar kvinnors utsatta situation i krig och konflikt, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.

”Vi fortsätter kämpa för detta, och Nobels Fredspris till Mukwege och Murad är ett välkommet erkännande av ett arbete som ofta sker i det tysta”, säger Petra Tötterman Andorff. Foto: Viktor Gårdsäter
”Vi fortsätter kämpa för detta, och Nobels Fredspris till Mukwege och Murad är ett välkommet erkännande av ett arbete som ofta sker i det tysta”, säger Petra Tötterman Andorff. Foto: Viktor Gårdsäter

– Vi vet att de som står upp för kvinnors rättigheter är bland de modigaste i världen, att de alltid ifrågasätts och är utsatta för fara, och behöver allt stöd de kan få, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.

Nadia Murad har blivit en symbol som offer för ett fruktansvärt förtryck, för det sätt som civilbefolkningen drabbats av IS och kriget i Syrien, och hur kvinnor fortsätter att behandlas som varor och ting, och bli krigets värsta offer. Men Nadia Murad är också en symbol och företrädare för en stark kamp för yttrandefrihet, för kampen mot skambeläggande av kvinnor, och för kvinnors rätt att tala och företräda sitt samhälle. Denis Mukwege har länge kämpat för kvinnors rättigheter på en av världens tuffaste platser. Både Mukwege och Murad är också exempel på hur de som försvarar och står upp för kvinnors rättigheter ständigt är utsatta på grund av sin aktivism och kamp.

Kvinna till Kvinna tillsammans med våra partners – kvinnoaktivister runt om i världen – har kämpat i 25 år för att allt våld mot kvinnor i konflikter ska erkännas, att kvinnor som utsätts ska få upprättelse, vård och skydd, och att förövare ska hållas ansvariga.

– Vi fortsätter kämpa för detta, och Nobels Fredspris till Mukwege och Murad är ett välkommet erkännande av ett arbete som ofta sker i det tysta, säger Petra Tötterman Andorff.

Kvinna till Kvinna arbetar för kvinnors rättigheter i 20 konfliktdrabbade områden, bland annat i Irak, Syrien och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna arbetar mot genusrelaterat våld, för kvinnors deltagande i fredsprocesser och för kvinnors mänskliga rättigheter tillsammans med över 120 lokala kvinnoorganisationer.