Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Kvinna till Kvinna välkomnar fredspris till kvinnorättsaktivister

– Det är otroligt glädjande att årets fredspris går till personer som arbetar med och uppmärksammar kvinnors utsatta situation i krig och konflikt, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.

”Vi fortsätter kämpa för detta, och Nobels Fredspris till Mukwege och Murad är ett välkommet erkännande av ett arbete som ofta sker i det tysta”, säger Petra Tötterman Andorff. Foto: Viktor Gårdsäter
”Vi fortsätter kämpa för detta, och Nobels Fredspris till Mukwege och Murad är ett välkommet erkännande av ett arbete som ofta sker i det tysta”, säger Petra Tötterman Andorff. Foto: Viktor Gårdsäter

– Vi vet att de som står upp för kvinnors rättigheter är bland de modigaste i världen, att de alltid ifrågasätts och är utsatta för fara, och behöver allt stöd de kan få, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.

Nadia Murad har blivit en symbol som offer för ett fruktansvärt förtryck, för det sätt som civilbefolkningen drabbats av IS och kriget i Syrien, och hur kvinnor fortsätter att behandlas som varor och ting, och bli krigets värsta offer. Men Nadia Murad är också en symbol och företrädare för en stark kamp för yttrandefrihet, för kampen mot skambeläggande av kvinnor, och för kvinnors rätt att tala och företräda sitt samhälle. Denis Mukwege har länge kämpat för kvinnors rättigheter på en av världens tuffaste platser. Både Mukwege och Murad är också exempel på hur de som försvarar och står upp för kvinnors rättigheter ständigt är utsatta på grund av sin aktivism och kamp.

Kvinna till Kvinna tillsammans med våra partners – kvinnoaktivister runt om i världen – har kämpat i 25 år för att allt våld mot kvinnor i konflikter ska erkännas, att kvinnor som utsätts ska få upprättelse, vård och skydd, och att förövare ska hållas ansvariga.

– Vi fortsätter kämpa för detta, och Nobels Fredspris till Mukwege och Murad är ett välkommet erkännande av ett arbete som ofta sker i det tysta, säger Petra Tötterman Andorff.

Kvinna till Kvinna arbetar för kvinnors rättigheter i 20 konfliktdrabbade områden, bland annat i Irak, Syrien och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna arbetar mot genusrelaterat våld, för kvinnors deltagande i fredsprocesser och för kvinnors mänskliga rättigheter tillsammans med över 120 lokala kvinnoorganisationer.

Zahraa drömmer om att bli klinikchef

”Man kan vara mamma och chef. Det går att kombinera rollerna utan att man är en sämre mamma för det.” Det säger tandläkaren Zahraa Nadji, en av totalt 20 deltagare i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.

23 maj 2024

”Jag har saknat förebilder inom ledarskap”

”Jag har saknat och letat efter förebilder inom ledarskap, och det hoppas jag få ut av Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.” Det säger Isatou Jobe, en av totalt 20 deltagare i utbildningen.

20 maj 2024

Tillsammans besegras rädsla och hopplöshet

När kriget hänger över oss behöver vi varandra för att övervinna rädslan, hopplösheten och hjälplösheten. Känslorna bottnar inte sällan i våld; både våld i nära relationer och så kallat konfliktrelaterat sexuellt våld, där bland annat våldtäkt används som vapen. Hos Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Slavic Heart får kvinnor känna att de inte är ensamma.

17 maj 2024

När överlevandet blir viktigare än mänskliga rättigheter

Det är 2024. Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är nu inne på sitt tredje år. Flyglarmen ekar varje natt och attacker sker dygnet runt, många gånger med skadade och döda som följd. Men när överlevnad blir det primära, riskerar mänskliga rättigheter och jämställdhet att hamna i skuggan.

16 maj 2024

Förlossningsvåldet i Gaza: en kris som påverkar kvinnors hälsa

Israels pågående attacker mot Gaza har lett till en förödande form av våld mot kvinnor som sker i det tysta – förlossningsvåldet. Nu belyser Kvinna till Kvinna vilka utmaningar som gravida, nyförlösta och ammande kvinnor i Gaza står inför och de allvarliga hälsokonsekvenser de drabbas av.

15 maj 2024

Mentorer inspirerar unga kvinnor inom ledarskap

”Jag vill inspirera, engagera och pusha utlandsfödda kvinnor. Ibland tror jag att vi har en spärr inom oss som gör att vi inte tar för oss”, säger Shiva Ardali, försäljningschef och mentor inom Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.

2 maj 2024