– Det är otroligt glädjande att årets fredspris går till personer som arbetar med och uppmärksammar kvinnors utsatta situation i krig och konflikt, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.
– Vi vet att de som står upp för kvinnors rättigheter är bland de modigaste i världen, att de alltid ifrågasätts och är utsatta för fara, och behöver allt stöd de kan få, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.
Nadia Murad har blivit en symbol som offer för ett fruktansvärt förtryck, för det sätt som civilbefolkningen drabbats av IS och kriget i Syrien, och hur kvinnor fortsätter att behandlas som varor och ting, och bli krigets värsta offer. Men Nadia Murad är också en symbol och företrädare för en stark kamp för yttrandefrihet, för kampen mot skambeläggande av kvinnor, och för kvinnors rätt att tala och företräda sitt samhälle. Denis Mukwege har länge kämpat för kvinnors rättigheter på en av världens tuffaste platser. Både Mukwege och Murad är också exempel på hur de som försvarar och står upp för kvinnors rättigheter ständigt är utsatta på grund av sin aktivism och kamp.
Kvinna till Kvinna tillsammans med våra partners – kvinnoaktivister runt om i världen – har kämpat i 25 år för att allt våld mot kvinnor i konflikter ska erkännas, att kvinnor som utsätts ska få upprättelse, vård och skydd, och att förövare ska hållas ansvariga.
– Vi fortsätter kämpa för detta, och Nobels Fredspris till Mukwege och Murad är ett välkommet erkännande av ett arbete som ofta sker i det tysta, säger Petra Tötterman Andorff.
Kvinna till Kvinna arbetar för kvinnors rättigheter i 20 konfliktdrabbade områden, bland annat i Irak, Syrien och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna arbetar mot genusrelaterat våld, för kvinnors deltagande i fredsprocesser och för kvinnors mänskliga rättigheter tillsammans med över 120 lokala kvinnoorganisationer.
Vad händer i riksdagen under en vanlig arbetsdag? Inför internationella kvinnodagen blev deltagare från vår ledarskapsutbildning för unga kvinnor med migrationsbakgrund inbjudna att praktisera hos en riksdagsledamot under en dag.
14 mars 2025
Genom sitt projekt lyfter Muzhda Samadi mammornas röster från förorten – deras oro för gängkriminalitet samt tankar och lösningar kring integration och trygghet. Under Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning har hon intervjuat kvinnor om deras upplevelser och tagit fram konkreta förslag för en bättre framtid.
11 december 2024
Med sitt projekt Diaspora:ism lyfter Sukaina Abdulilah frågor om identitet och tillhörighet för personer med migrationsbakgrund och skapar en gemenskap där erfarenheter delas och stereotyper utmanas.
4 december 2024
Filmen "Storasyster" skildrar de höga krav som ofta läggs på storasystrar, särskilt i familjer med migrationsbakgrund. Regissören och manusförfattaren Fayoo Kassim, som deltar i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning, vill ändra bilden av storasystrar.
27 november 2024
Abort är ett starkt omdebatterat ämne som delar opinionen världen över. Diskussionerna handlar ofta om kvinnors rättigheter, fostrets rätt till liv och de etiska aspekterna av abort. Här är några av de vanligaste argumenten för och emot abort.
22 november 2024
Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning för unga kvinnor med migrationsbakgrund har varit på besök i Serbien. I november åkte deltagarna på en resa till Belgrad för att träffa lokala kvinnorättsorganisationer och svenska ambassaden på plats för att lära sig mer om landet och fördjupa sig i frågor om ledarskap, migration och jämställdhet.
20 november 2024