Swisha en gåva till 90 18 003

”Jag rekommenderar alla tjejer att vara med!”

"Det är jättekul att vara med andra tjejer som jag inte kände innan”, säger Fatxi Hussen som är en av deltagarna i Gemaket, som vänder sig till tjejer som är nya i Sverige eller som bott i Sverige några år. Här berättar Fatxi om vad systerskap betyder för henne och vad hon har lärt sig av att vara med i Gemaket.

"Systerskap för mig betyder att samlas många tjejer och lära känna varandra", säger Fatxi som är med i Gemaket. Foto: Julia Örtegren

Vad betyder systerskap för dig?

– Systerskap för mig betyder att samlas många tjejer och lära känna varandra. De är nya för oss och vi är nya för dem. Därför är det viktigt att lära känna varandra, prata och kämpa för kvinnors rättigheter tillsammans, säger Fatxi.

Varför tycker du att det är viktigt att kämpa för kvinnors rättigheter?

– För alla kvinnor har inte tillräckliga rättigheter. Därför måste vi kämpa för dem. Kvinnor kan göra allt som män gör! Därför är det viktigt för mig att kämpa för kvinnors rättigheter och vara en del av Gemaket.

Vad tycker du om att det bara är tjejer som träffas?

– Det är jättebra att det bara är tjejer! Det är jättekul att vara med andra tjejer som jag inte kände innan, och som kommer från olika kulturer och pratar olika språk.

Vad har du lärt dig? 

– Jag har lärt känna många olika tjejer från olika länder: Afghanistan, Syrien, Irak, Somalia, Etiopen, Eritrea. Det har varit jättekul! Jag rekommenderar alla tjejer att komma och vara med oss!

13 juni 2018

Nyfiken på Gemaket?

Har du bott i Sverige några år och är mellan 15 och 25 år? Vill du träffa andra tjejer och prata om feminism och samhällsfrågor? Då är Gemaket något för dig! Här får du möjlighet att söka pengar för att utveckla en idé eller starta ett eget projekt.  Gemaket finns just nu i Stockholm och Göteborg, och kommer under 2018 starta i Umeå, Uppsala, Malmö och Linköping.

Läs mer och gå med i Gemaket här »

Läs mer om Gemaket: