Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Jag ger inte upp så lätt”

Det kan ta flera år men kvinnorättsförsvararna Beti Peeva och Blagica Kirov vet att det går. Varenda kvinna har rätt att få leva sitt liv fritt från våld.

Beti Peeva, 54, och Blagica Kirov, 41, driver Educational Humanitarian Organisation (EcHO) som ordförande och juridisk rådgivare. Här står de framför tingshuset i Štip. Förra året hade EcHO över 60 fall av våld mot kvinnor som de drev i rätten. Foto: Maja Janevska Ilieva
Beti Peeva, 54, och Blagica Kirov, 41, driver Educational Humanitarian Organisation (EcHO) som ordförande och juridisk rådgivare. Här står de framför tingshuset i Štip. Förra året hade EcHO över 60 fall av våld mot kvinnor som de drev i rätten. Foto: Maja Janevska Ilieva

Ett par våningar upp i ett dragigt lägenhetstrapphus ligger kontoret. Ett fönster i trapphuset är trasigt och den nollgradiga februariluften smiter in. Men när dörren till kvinnorättsorganisationen Educational Humanitarian Organisation (EcHO) öppnas slår värmen emot en.

Här jobbar tre kvinnor specialiserade på att ge stöd till våldsutsatta kvinnor och flickor. Blagica Kirov är en av dem. När EcHO för snart 10 år sedan behövde en jurist som på heltid kunde arbeta med att ge juridisk rådgivning till kvinnor som överlevt våld i nära relation, stod Blagica inför det svåra valet att lämna sitt jobb som advokat på en privat firma.

– Men jag insåg att det var detta jag ville göra, berättar Blagica.

– Hon måste få cred för det stora antal rättsfall som vi driver, flikar ordförande Beti Peeva in.

– Om jag förtjänar någon typ av cred, så är det att jag inte ger upp så lätt, säger Blagica med ett snett leende.

Ett liv fritt från våld

Bara under 2019 drev EcHO mer än 60 fall som rörde våld mot kvinnor i rätten. Processerna vi pratar om är ofta långa och utdragna. Att stötta en kvinna att ta sig ur en våldsam situation kan ta flera år. Det krävs pannben.

Genom åren är det många möten som dröjt sig kvar hos Blagica. Det är dem hon tänker på när det känns tungrott – alla de kvinnor som i dag lever sina liv fria från våld.

– Alla kvinnor kan lämna det bakom sig, även de som har en situation som ser väldigt mörk och hopplös ut kan fortfarande bli fria, säger Blagica.

Förändra samhällets syn

EcHO är en Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Nordmakedonien – ett land som präglas av traditionella och stereotypa värderingar. Många tycker till exempel att våld i hemmet är en privatsak.

EcHO är en av få organisationer som erbjuder holistiskt stöd till överlevare i form av juridisk rådgivning, psykologiskt stöd och utbildningar för att möjliggöra ekonomisk självständighet. Men EcHO är också fast beslutna att förändra samhället i grunden.

– Vi försöker jobba tillsammans med samhällsinstitutionerna som möter kvinnorna. De behöver ha kunskapen och empatin för att förstå den situation som en våldsutsatt person befinner sig i, bara då kan de fatta beslut som är bra både för den personen och för samhället i stort. Det är bara då de kan stoppa våldskedjan, säger Beti.

Den jag är 

Beti berättar att hon som ordförande känner det allvar och ansvar som följer organisationens arbete. Och djupt engagemang. 

 Oavsett alla hinder vi stöter på i samhället, så gör vi vårt bästa. Jag, som person, gör mitt bästa för att den här organisationen … Ja, ibland tror jag rent av att den här organisationen är mitt liv. Den är jag, den jag är. 

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Nordmakedonien sedan 1999. Vi stödjer och jobbar tillsammans med flera lokala kvinnorättsorganisationer för att stoppa våld mot kvinnor och försvara kvinnors mänskliga rättigheter. 

Så stoppar vi våld mot kvinnor – EcHO listar fem viktiga samhällsförändringar!

  • Öka kunskapen om kvinnors rättigheter
  • Sätt stopp för stigmat kring våld i hemmet
  • Stötta våldsutsatta kvinnor att anmäla
  • Ställ förövare inför rätta
  • Ta gemensamt samhällsansvar – våldet får aldrig accepteras, inte av någon

Gör förändringen möjlig.

Som månadsgivare stödjer du arbetet för kvinnors rättigheter på några av världens tuffaste platser.

Bli månadsgivare i dag!