Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Intisar Al-Amyal får Per Anger-priset 2020

I en extremt hotfull miljö synliggör hon mäns våld mot kvinnor, barnäktenskap och hedersmord. Nu tilldelas den irakiska kvinnorättsförsvararen Intisar Al-Amyal svenska regeringens pris för mänskliga rättigheter och demokrati.

Intisar Al-Amyal från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Iraqi Women’s League. Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Irak sedan 2005. Foto: Anne-Sophie Le Mauff
Intisar Al-Amyal från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Iraqi Women’s League. Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Irak sedan 2005. Foto: Anne-Sophie Le Mauff

över 20 års tid har Intisar arbetat för kvinnors rättigheter – i dag som företrädare för Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Iraqi Women’s League. 

– Kampen har blivit en del av mitt liv och jag kan inte föreställa mig mitt liv utan att hjälpa och försvara varje människa jag kan, säger Intisar. 

Genom åren har hon varit utsatt för hat och allvarliga hot. Att bara prata om jämställdhet kan innebära livsfara. Periodvis har Intisar behövt gå under jorden. 

Men det har inte stoppat hennes outtröttliga arbete för att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter och synliggöra mäns våld mot kvinnor, barnäktenskap och hedersmord. 

Irak är en osäker plats för kvinnor. I mer än 40 år har totalitära regimer, invasioner, krig och terrorsekten IS plågat landet. Frågan om kvinnors situation och ställning hamnar ofta i skymundan. 

Därför är Per Anger-priset ett viktigt erkännande. 

– Vi är glada och stolta över att vårt långsiktiga arbete i Irak tillsammans med kvinnorättsorganisationer som Iraqi Women’s League nu får uppmärksamhet och erkännande, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna. 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Irak sedan 2005 och för kvinnors rättigheter i krigs- och konfliktdrabbade områden sedan 1993. Det är inte första gången Per Anger-priset går till en kvinnorättsförsvarare från en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer. År 2017 fick Gégé Katana Bukuru från Demokratiska Republiken Kongo priset. 

 

Fakta: Per Angerpriset

Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Priset instiftades 2004 av Sveriges regering för att främja insatser för mänskliga rättigheter och demokrati samt uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget.