Hatet mot kvinnor växer i nätforum där unga män samlas kring kvinnohat och antifeminism. Det är inte bara ett internetfenomen – det är en del av en större backlash mot jämställdhet.
“Incel” står för involuntary celibate, som översätts till ofrivilligt celibat. De flesta som identifierar sig som incels är unga män som känner sig ensamma, bortvalda och misslyckade – inte bara av kvinnor, utan av samhället i stort. Många söker sig till nätforum där den känslan av utanförskap förvandlas till vrede, kvinnohat och en idé om att feminismen bär skulden för deras situation.
Incelrörelsen är en del av den så kallade större manosfären, vilket är ett samlingsnamn för olika nätbaserade grupper som på olika sätt är antifeministiska och manscentrerade. Alla dessa grupper har olika inriktningar, men gemensamt är att de bygger på föreställningar om att män är förlorare i dagens samhälle och att kvinnor har för mycket makt.
I incelforum delar vissa användare våldsamma fantasier och hyllar män som begått dödliga attacker mot kvinnor. Det är inte bara åsikter – det är en subkultur där hat och hopplöshet skapar en farlig grogrund. Många incels beskriver sig själva som genetiskt eller socialt underlägsna, och tror att de är dömda till ett liv utan intimitet eller kärlek. Den här världsbilden leder ibland till radikalisering – i vissa fall med dödligt våld som följd.
Samtidigt är det långt ifrån alla incels som är våldsbejakande. Många är djupt deprimerade, isolerade eller självmordsbenägna – och deras deltagande i dessa forum är ett sätt att söka tillhörighet.
Flera våldsdåd har kopplats till incelrörelsen. I USA genomförde en man två våldsdåd i Isla Vista, Kalifornien, 2014. Fyra år senare inspirerade detta en man i Kanada att döda tio personer med en skåpbil – som “hämnd” för att kvinnor inte ville ha honom. I Storbritannien har liknande motiv nämnts i mordfall där unga män uttryckt hat mot kvinnor.
Även i Sverige har vi sett våldsdåd med kopplingar till incelkulturen, till exempel våldsdådet i Varberg 2021. Flera länders säkerhetstjänster har varnat för incelrörelsen som ett växande hot. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) undersökte hösten 2019 flera digitala mötesplatser som incels använder – och resultatet är skrämmande.
– I forumen beskrivs Sverige som ett land som på grund av stor flyktingmottagning är ”cucked”, ett begrepp incels använder om veka män som låter sig domineras. Svenska kvinnor anses ha tagit över makten och förstört landet genom feminism samt stor invandring av utländska män vilket förstör den sexuella marknaden för etniskt svenska män, säger Lisa Kaati, forskare på FOI.
Londons antiterrorpolis gick i början av april 2025 och varnade föräldrar för att barn på nätet kan exponeras för kvinnohat som kan leda till våldsdåd. Anna-Maja Persson, utrikesreporter, säger i SVT:s Utrikesbyrån att detta har vuxit fram i Storbritannien under en ganska lång tid. Frågan om incels har ytterligare aktualiserats och skapat debatt på grund av Netflix:s tv-serie Adolescence, där en pojke som identifierar sig som incel åtalas för att ha mördat en flicka i samma ålder.
Incelrörelsen är inte bara ett uttryck för individuell frustration. Den är en del av en större motreaktion eller backlash mot feminismen – ett organiserat motstånd mot kvinnors rättigheter och ökade makt.
Vi ser samma mönster i andra delar av samhället: attacker på aborträtten, motstånd mot sexualundervisning och normalisering av antifeministiska budskap och desinformation. När jämställdheten går framåt kommer också motreaktionen. Incelkulturen är en extrem men tydlig del av detta.
Centralt i incelideologin är en snäv och skadlig mansroll: en man ska vara stark, sexuell, känslokall och alltid “få” tjejen. Den som inte lever upp till det ses som misslyckad – och börjar ofta hata både sig själv och andra.
Det är ett tydligt exempel på toxisk maskulinitet: en mansroll som gör det svårt att prata om känslor, söka hjälp eller visa sårbarhet. I stället riskerar känslorna att bli till ilska – och i vissa fall, till våld.
2023 släppte Nordisk information för kunskap om kön en forskningsöversikt över unga mäns psykiska hälsa i Norden. Översikten visar att unga mäns hälsa och maskulinitetsnormer är nära sammankopplade och att män har svårare att söka hjälp för psykisk ohälsa på grund av normer och stigma kopplade till maskulinitet.
Vi måste våga prata om hur mansnormer, kvinnohat och antifeminism hänger ihop – och hur de tar sig uttryck både i det privata och på en samhällsnivå.
Vi behöver skapa fler trygga rum för killar och män där det är tillåtet att vara sårbar, prata om känslor och hitta nya sätt att vara man på. Vi behöver stärka sexualundervisningen, sätta tydliga gränser för hat på nätet och prata om feminism som något alla tjänar på.
Runtom i världen ser vi hur kvinnors rättigheter begränsas och den globala jämställdheten backar. Men hotet mot kvinnors rättigheter sker inte av en slump eller utan kontext. Bakom inskränkningarna finns krafter med en tydlig agenda. Konservativa politiker, nationalistiska regeringar och religiösa fundamentalister arbetar tillsammans för att begränsa kvinnors frihet och rättigheter.
16 april 2025
Under de senaste decennierna har världen sett historiska framsteg för kvinnors rättigheter. Lagstiftning för jämställdhet, rätten till utbildning och skydd mot våld har förbättrats i många länder. Men nu ser vi hur kvinnors rättigheter backar på olika platser runtom i världen. Konservativa makter begränsar kvinnors frihet och utrymme i samhället, och den globala jämställdheten hotas.
15 april 2025
Om Donald Trump skulle vinna det kommande presidentvalet i USA kan det få allvarliga konsekvenser för globalt bistånd, särskilt inom jämställdhet och sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR). Det visar en ny rapport från RFSU.
4 september 2024