Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Hon utmanar könsstereotyper i Serbien

Hon vill bryta reglerna som män och traditioner lägger på kvinnor. Möt Zoe Gudović som genom sin aktivism och konst vill skapa mer utrymme för kvinnor i samhället.

Zoe Gudović gör konstinstallationer på offentliga toaletter där hon bjuder in till intima samtal. Foto: Liliana Garmvild
Zoe Gudović gör konstinstallationer på offentliga toaletter där hon bjuder in till intima samtal. Foto: Liliana Garmvild

Zoe Gudovićs engagemang för kvinnors rättigheter började redan för 20 år sedan. Då började hon intressera sig för kvinnors ekonomiska rättigheter, att stärka kvinnor som utsatts för våld och att ge större utrymme till kvinnor. Zoe arbetade tidigare på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Reconstruction Women’s Fund i Serbien.

– Genom konsten har jag varit med och utvecklat metoder för att stärka kvinnor, till exempel workshops i dans eller om ekonomi och fysiska rum där kvinnor kan vistas. Kvinnor som utsatts måste få veta att de inte är ensamma om det de varit med om, för det är de inte, säger Zoe.

Hon fortsätter:

– Jag gillar att ge fysiskt utrymme och att sätta kroppen i centrum. Vi ska kunna vara i vardagsrummets mitt och inte i ett hörn av köket. Kvinnor ses fortfarande mycket som reproduktionsmaskiner och vi måste fortfarande kämpa för bättre förhållanden för kvinnor. För mig är det viktigt att bryta mot reglerna som män och traditioner lägger på oss.

Ingen plats för kvinnor

Förutom konst och teater har Zoe även arbetat med radio. När hon började på radiostationen trodde hon att det fanns plats för kvinnor, men verkligheten såg annorlunda ut:

– Män organiserade sig för att trycka ner mig för att jag var både feminist och lesbisk.

Zoe berättar att hon avskedades på grund av att hon var öppen med vem hon är och att hon fått ta emot både hot och hat på sociala medier.

– När man är högljudd som jag gillas det inte. Det kan vara farligt. De irriterar sig också på hur jag ser ut, att jag är tjock, har glasögon, ser ut som en man, är på fel plats. Då måste jag vara stark och säga ”fuck off, jag spelar inte ert spel”, säger Zoe.

Utmanar stereotyper

Zoe är inte rädd för att gå emot rådande könsstereotyper och har gjort det sedan hon var liten. Då klädde hon ut sig och spelade teater för sin familj. Hon berättar att hon alltid haft sin familjs stöd, även när hon kom ut som lesbisk.

– Teatern är mitt livs kärlek och den gav mig möjligheten att våga testa olika identiteter. Det är det bästa som har hänt mig. Nu är jag en draq queen och det är befriande att inte behöva passa in i en mall, säger Zoe.

När hon var yngre bodde de väldigt trångt och ofta fick toaletten fungera som vardagsrum och fristad. Nu använder hon offentliga toaletter som en del av sin konst.

– Jag bjuder in människor att tillbringa 15 minuter med mig på herrtoaletter som jag gör om till vardagsrum. Det är en perfekt plats eftersom de både är intima och offentliga, förklarar Zoe.

Inom ramen för konstprojektet har hon fått höra väldigt många historier, en del om våld och våldtäkter, och ser det som ett bevis på att problemen finns överallt och att alla har ett behov av att bli lyssnade på. Genom sin konst vill hon göra om utrymmen som tillhör män till ett utrymme där det går att prata om svåra saker. I sin andra installation ”Jukebox” pratar hon med gästerna om musik och kärlek. Innan gästerna lämnar toaletten får de i uppdrag att skriva vad kärlek är för dem på toalettpapper.

– Många börjar tänka på vad kärlek är för dem. Att skriva på toalettpapper symboliserar att kärlek är skört precis som pappret, säger Zoe.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Serbien sedan 1994. För 20 år sedan var Zoe med och startade nyhetsbrevet ”Women at Work” med stöd av Kvinna till Kvinna. Det tog upp kvinnligt företagande vilket ledde till nya kontakter och nätverk för många företagare. Kvinna till Kvinna arbetar i dag tillsammans med flera lokala kvinnorättsorganisationer för att försvara kvinnors mänskliga rättigheter. 

Missa aldrig en nyhet

Håll dig uppdaterad – signa upp dig på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter