Med sitt projekt Diaspora:ism lyfter Sukaina Abdulilah frågor om identitet och tillhörighet för personer med migrationsbakgrund och skapar en gemenskap där erfarenheter delas och stereotyper utmanas.
Frågan om tillhörighet har alltid varit viktig för Sukaina Abdulilah. I sitt projekt Diaspora:ism, som genomfördes under Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning, lyfte hon fram den komplexa verkligheten för dem som befinner sig i gränslandet mellan olika kulturer. Trots att många deltagare var födda och uppvuxna i Sverige, präglades deras upplevelser av att inte känna sig helt hemma bland övriga svenskar.
– Trots att de flesta som deltog i projektet var födda och uppvuxna i Sverige präglas de av att passa in bland resterande svenskar. Vissa beskrev det som en identitetskris, att de varken passar in bland svenskar eller bland sina landsmän, vilket har fått dem (och mig) att ifrågasätta: ’Vad är det som saknas i en för att kunna ses för den man är? När kommer vi kunna bortse från de olika benämningarna som kastas på oss?’, säger Sukaina.
Med Diaspora:ism vill hon skapa en gemenskap där dessa känslor kan diskuteras öppet och där både segregation och utanförskap motverkas. Enligt Sukaina har namnet på projektet en specifik betydelse.
– Namnet delas upp i två: ’diaspora’ för att förklara var dessa människor befinner sig, och ’ism’ för att förklara hur migranter, direkt eller indirekt, ständigt kategoriseras i olika koncept och begrepp, som om de vore ett experiment. ’Ism’ ska representera hur politiskt laddat ordet och konceptet diaspora har blivit med åren.
Genom samtal med deltagarna har Sukaina tagit del av starka berättelser om kampen med mellanförskap – en känsla av att inte riktigt passa in någonstans.
– Det mest intressanta i projektet har varit att få höra alla deltagares resor och hur de knyter an deras upplevelser till mellanförskap och segregation. Vissa kunde för första gången sätta ord på vad de känner [mellanförskap] och inse hur mycket det har påverkat dem, säger hon.
Sukaina berättar att trots att ämnet kan vara tungt, fann gruppen en gemenskap i att dela sina erfarenheter.
– De kunde känna en tillhörighet. Trots att det oftast är jobbigt att prata om hur vi blir sedda av olika aktörer i samhället och i politiken, kunde vi omvandla det till en fin egenskap mellan oss.
Projektets resa har inte varit utan hinder. Att hitta rätt resurser och lokaler samt att ändra projektplanen var de största utmaningarna, särskilt eftersom Sukaina ursprungligen planerade att ha en bildutställning. Trots detta är hon nöjd med resultatet och planerar att fortsätta utveckla projektet, eventuellt som en del av sin masteruppsats.
– Jag tror starkt på att mitt projekt har så mycket potential att växa ännu mer och utvecklas till mer praktiska grejer än teoretiska. Jag vill fortfarande ha en bildutställning och kanske även en kortfilm.
Sukaina berättar även att projektet har fått henne att själv utvecklas.
– Projektet har hjälpt mig att upptäcka nya sidor av mig själv och utmana mig utanför min comfort zone.
Sukainas vision för Diaspora:ism handlar om mer än att bara skapa samtal – det handlar om att påverka hur vi ser på tillhörighet och identitet i dagens samhälle. Genom att ge människor en plattform att dela sina historier hoppas hon kunna utmana stereotyper och bryta ner barriärer.
– Vi behöver bortse från de etiketter som kastas på oss och istället fokusera på vad vi har gemensamt. Jag hoppas att detta projekt kan bli ett steg i rätt riktning, avslutar hon.
Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning finansieras av Svenska Postkodlotteriet – tack för denna möjlighet! Tillsammans vill vi skapa framtidens kvinnliga förändringsaktörer som ska verka för en positiv samhällsutveckling i sina områden. Även tack till alla lottköpare som möjliggör att vi kan rusta unga kvinnor till att bli framtidens ledare!
Filmen "Storasyster" skildrar de höga krav som ofta läggs på storasystrar, särskilt i familjer med migrationsbakgrund. Regissören och manusförfattaren Fayoo Kassim, som deltar i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning, vill ändra bilden av storasystrar.
27 november 2024
Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning för unga kvinnor med migrationsbakgrund har varit på besök i Serbien. I november åkte deltagarna på en resa till Belgrad för att träffa lokala kvinnorättsorganisationer och svenska ambassaden på plats för att lära sig mer om landet och fördjupa sig i frågor om ledarskap, migration och jämställdhet.
20 november 2024
”Man kan vara mamma och chef. Det går att kombinera rollerna utan att man är en sämre mamma för det.” Det säger tandläkaren Zahraa Nadji, en av totalt 20 deltagare i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.
23 maj 2024