Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Hon mobiliserade kvinnorna i hemlighet

Världen över finns det kvinnorättsförsvarare som kräver förändring. En av dem är modiga Nowaii Ida Kaiser som leder Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Rural Women Rights Structure. Genom demonstrationer och långsiktigt arbete förändrar hon livet för kvinnor i Liberia.

Nowaii Ida Kaiser leder arbetet i den liberiska kvinnorättsorganisationen RWRS. Foto: Kvinna till Kvinna/Karolina Pihlo
Nowaii Ida Kaiser leder arbetet i den liberiska kvinnorättsorganisationen RWRS. Foto: Kvinna till Kvinna/Karolina Pihlo

Från att ha varit en ensamstående mamma som sålde ved för att försörja sina barn till att grunda organisationen Rural Women Rights Structure (RWRS). Nowaii Ida Kaiser är en av de som går i täten för den liberianska kvinnorättsrörelsen och det märks att hon brinner för sitt arbete och alla kvinnor som hon möter.  

– När jag tänker på arbetet jag görblir jag motiverad och vill göra ännu mer. Det stärker mig att se dessa kvinnor veta sitt egenvärde, bli ledare och tjäna egna pengar, säger Nowaii. 

Startade en egen organisation

Nowaiis aktivism och mod har vuxit fram under en lång tidFör länge sedan blev hon utsatt för ett våldtäktsförsök, men anmälde aldrig överfallet då det kan vara svårt att hävda sina rättigheter. Misshandel, våldtäkter och dödsfall var tyvärr inte ovanligt i regionen BongÖverfallet blev den sista droppen för NowaiiHon sa upp sig från sitt jobb och startade kvinnorättsorganisationen RWRS år 2008, och sedan dess har hon arbetat för kvinnors rättigheter. 

Kvinnors ekonomiska självständighet

I dag arbetar RWRS bland annat för att stärka flickors och kvinnors ekonomiska egenmakt genom påverkansarbete och utbildningar. De lär flickor och kvinnor att hantera sin hushållsekonomi, vilket även har lett till att de involveras mer i beslut som rör hushållet. 

För att stärka kvinnors ekonomiska självständighet jobbar RWRS för att öka kvinnors kunskap om sina rättigheter kopplat till egendom, mark och inkomst. Det gör att kvinnor inte behöver vara ekonomiskt beroende av sin partner. För vissa är det en möjlighet att ta sig ur våldsamma relationer. 

Sittstrejk avskedade våldsam polis 

Under åren som kvinnorättsförsvarare är det en händelse som stannat kvar hos Nowaii 

– Det fanns en polis som ofta förolämpade och misshandlade kvinnor. Ingen vågade anmäla honom, berättar Nowaii. 

I hemlighet började Nowaii mobilisera kvinnorna som utsatts och hjälpa dem att övervinna sin rädsla. Iklädda matchande röda tröjor och jeans startade de sedan en sittstrejk. Till slut kom polisen från huvudkontoret i Monrovia till strejken och kvinnorna kunde presentera sitt krav: att den våldsamma polisen skulle avskedas eller bytas ut. Deras mod och arbete lönade sig – polisen avskedades med omedelbar verkan. 

 

Kvinna till Kvinna har samarbetat med kvinnorättsorganisationer i Liberia sedan 2007. 

Vill du läsa mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Håll dig uppdaterad om vårt arbete, kvinnors rättigheter i världen, lediga jobb och mycket mer.

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter