Hon är en av 2020:s mest inspirerande kvinnor, enligt BBC. Douce Namwezi N’lbamba jobbar på Kvinna till Kvinnas kontor i Demokratiska Republiken Kongo och har länge kämpat för att bryta menstabut i landet.
Douce Namwezi N’lbamba har engagerat sig för kvinnors rättigheter i Demokratiska Republiken Kongo i mer än tio år. Hon gick med i en journalistisk förening som ville uppmärksamma kvinnors rättigheter genom media, påverkansarbete och utbildningar. Hon har intervjuat många kvinnor genom åren. Snabbt insåg hon att det var tabu att prata om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och att ingen arbetade med det. Tillsammans med flera andra unga kvinnorättskämpar grundade Douce därför organisationen Uwezo Afrika Initiative för att arbeta för flickors rättigheter.
De upptäckte snart att det var lättare att prata om vissa teman än andra. Ledarskap, entreprenörskap och att kvinnor är underrepresenterade i politiken var mer tillåtet att diskutera än, till exempel, mens. Därför jobbade Uwezo Afrika Initiative aktivt för att göra en koppling mellan SRHR-frågor och, till exempel, kvinnor i politiken.
– När flickor missar undervisningen, inte får korrekt information och blir gravida tidigt är deras största prioritet att ta hand om sina barn och hur de ska kunna klara av skolan. De har inte tid att fokusera på ledarskap eller politiskt deltagande, säger Douce.
Organisationen började prata om tabut kring menstruation i det lokala samhället, i radio och på sociala medier. Bland annat gjorde de undersökningar i skolor kring SRHR och upptäckte att många flickor missade undervisningen när de hade mens.
– Det var en tjej som missade sina prov och inte blev godkänd för att hon hade mens och var tvungen att gå hem. Det fanns inte något annat alternativ. Det fanns inte mensskydd så att hon kunde göra sitt prov, berättar Douce.
I dag delar Uwezo Afrika Initiative ut gratis mensskydd till skolor och andra samlingsplatser för att flickor till exempel inte ska behöva riskera sin utbildning på grund av att de måste stanna hemma när de har mens.
Uwezo Afrika Initiative arbetar även med tillgången till korrekt information. I byar och på landsbygden finns det ingen naturlig plats för informationsdelning. Tillsammans med unga studenter försöker de utveckla en app som personer kan använda för att hitta korrekt information på deras lokala språk.
– Det kan vara svårt för föräldrar att prata med sina barn, men en app på deras lokala språk med ord som de använder skulle underlätta, säger Douce.
Douce drömmer om ett samhälle där flickor kan gå i skolan och bli vad de vill. Att flickors och kvinnors drömmar inte begränsas av något tabu, att de är bekväma och självsäkra i sina kroppar och inte skäms över att vara flickor och kvinnor.
– Jag motiveras av att se kvinnor och flickor njuta av sina rättigheter. När jag ser att kvinnor som kan vara politiskt aktiva och delta i beslutsprocesser samtidigt inte får bestämma hur många barn de vill ha eller när jag ser flickor som behöver gå hem från skolan när de har mens för att det inte finns mensskydd så känner jag att vi måste agera. Vi kanske inte kan ändra allt, men vi kan bana väg och få folk att börja prata om SRHR, avslutar Douce.
Kvinna till Kvinna har arbetat med lokala kvinnorättsorganisationer i DR Kongo sedan 2009.
Håll dig uppdaterad och lär dig mer om arbetet för kvinnors rättigheter – signa upp på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!