Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation AFEM gav Josephine Kimbembe modet att bli stadsdelschef i det våldsdrabbade Shabunda i DR Kongo. Sedan dess har hon både lyckats avväpna rebellgrupper och förbättra situationen för kvinnor och barn.
Shabunda, som ligger isolerat i östra Demokratiska republiken Kongo, har länge präglats av oroligheter. Många väpnade rebellgrupper förekommer i området och våldet är ständigt närvarande, inte minst för stadens kvinnor som utsätts för misshandel, våldtäkter och sexuella övergrepp.
Utan tillgång till utbildning och med begränsad yttrandefrihet har kvinnors inflytande varit lågt. De som försöker kräva sina rättigheter möter ofta hårt motstånd.
– En kvinna har enligt kulturen ingen rätt att tala. Så fort en kvinna försöker tala sägs hon vara en häxa, förlorar sitt anseende och blir tystad, säger Josephine Kimbembe.
Hon är en av de drivna kvinnorna som trots motståndet vågat kliva fram som ledargestalt och arbeta för förändring.
Det var när Josephine Kimbembe mötte Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation AFEM som hon fick modet att tala högt för kvinnors rättigheter.
AFEM, Association des Femmes des Médias, arbetar med att stärka kvinnor genom att utbilda dem i ledarskap, och i hur de kan använda media som ett fredligt vapen i kampen för förändring. När AFEM startade en ledarskapsutbildning för kvinnliga ledare i Shabunda blev Josephine inbjuden.
– De pratade om att en kvinna ska kunna kräva sina rättigheter. Att hon ska kunna arbeta, gå i skolan, och vara en ledare precis som en man, säger Josephine Kimbembe.
Efter sin utbildning hos AFEM samlade Josephine en grupp kvinnor som gick till den högsta chefen för kommunförvaltningen i Shabunda. De krävde att bli lyssnade till och lyfte fram en rad problem som de såg behövde åtgärdas i stan, till exempel bristen på tillgång till vatten.
Kommunchefen frågade om Josephine trodde att kvinnorna var kapabla att styra, och för henne rådde det ingen tvekan. 2013 utsågs Josephine Kimbembe till stadsdelschef.
Josephine har hunnit utföra en mängd förbättringar i sin stadsdel. Nu finns tre vattenkranar, vilket betyder att kvinnor inte längre behöver gå långa sträckor för att hämta vatten. Kvinnor som inte kan läsa och skriva får utbildning och allt fler par registrerar sina äktenskap, en viktig förändring som förhindrar månggifte och stärker kvinnors position vid skilsmässa. Efter Josephine har fler kvinnor fått ledande positioner i staden.
Josephine har också lyckats stävja rebellgrupper i området, bland annat genom att via radio och telefon utbilda en kvinnlig rebelledare i kvinnors rättigheter och fredsarbete.
Hon övertalade rebelledaren att överlämna sig själv, sina milismän och gruppens vapen, vilket gjorde att fler rebellgrupper vågade göra samma sak.
Innan utbildningen hos AFEM visste Josephine inte att hon kunde vara en ledare. Utbildningen gav henne modet att våga, och nu banar hon vägen för andra.
– Det är viktigt att ha kvinnliga ledare i samhället, säger Josephine. Det sägs: att utbilda en kvinna är detsamma som att utbilda en hel nation.
Cecilia Samuelsson
Trakasserier, våld, våldtäkt och att tvingas till prostitution för att få arbeta. Det är bara några av de konstanta hot som kvinnliga gruvarbetare utsätts för i Demokratiska republiken Kongo. Kvinna till Kvinna träffar Esther och Philomene som berättar om de svåra förhållanden som livet som gruvarbetare innebär.
15 november 2024
I över ett decennium har 44-åriga Annuarite Mbambu arbetat som advokat i Demokratiska republiken Kongo. Efter att ha bevittnat flera kvinnor och barn fara illa utan att få hjälp bestämde hon sig för att ta makten i sina egna händer.
12 november 2024
Mäns våld mot kvinnor är en global pandemi som påverkar miljontals varje dag. Det krävs modiga insatser från kvinnorättskämpar, som jurister, psykologer och aktivister, för att stoppa detta våld. Här lyfter vi några av dessa inspirerande eldsjälar och deras outtröttliga arbete.
11 november 2024